Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rode Kruis deelt in Hengelo en Enschede ontbijttassen uit aan kinderen in armoede

230130 Ontbijttas WIJKRACHT2
Directeur Wijkracht Cevdet Örnek, Rode Kruis-projectleider Estelle Kosterink en directeur van de Anninkschool Ellen Wolkorte (vlnr) tekenen een 'ontbijttassencontract' voor een half jaar.
Beeld: Wijkracht

Het Rode Kruis Twente begint deze week in zowel Hengelo als Enschede met het uitdelen van zogenoemde 'ontbijttassen' aan kinderen uit arme gezinnen. Het gaat om kinderen van ouders die niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar die nauwelijks geld hebben voor een gezond, dagelijks ontbijt. "En dat is van essentieel belang voor een goede start van de dag", aldus Rode Kruis-woordvoerder Ellen Buenk.

Almelo loopt voorop

Maandag werden de eerste tientallen tassen uitgedeeld op de Anninksschool in Hengelo en in wijkcentrum De Magneet in Enschede. In Almelo loopt het project al twee maanden en 'daar zijn al duizenden tassen uitgereikt aan honderden kinderen' aldus het Rode Kruis Twente. Almelo heeft het geluk dat de gemeente er vorig jaar al geld voor heeft vrijgemaakt, terwijl er in Hengelo en Enschede nog her en der om geld gebedeld moet worden.

“Wat mij wel shockeerde was dat een aantal van de jongere kinderen het fenomeen 'ontbijt' helemaal niet kende.”

Lokaal Hengelo

In Hengelo zal Lokaal Hengelo hierover woensdag in de raadsvergadering vragen gaan stellen. Fractievoorzitter Glenn Dedecker: "Tijdens de behandeling van de begroting vorig jaar hebben wij samen met GroenLinks en FvD een motie ingediend voor ontbijt op school. Deze motie heeft het niet gehaald, omdat het college van B en W eerst een pilot wilde afwachten die de scholen in Hengelo zouden doen in het kader van de landelijke 'rijke schooldag regeling'."

Dedecker was verbaasd dat er nu tassen zijn uitgedeeld, maar dat de gemeente hier niet bij betrokken is. Hij wil weten hoe het staat met de beloofde pilot. Volgens het Rode Kruis Twente is de actie met de ontbijttassen een landelijk initiatief, dat nu in verschillende regio's wordt uitgerold. "In Almelo hebben we de gemeente al mee, maar in Hengelo en Enschede beginnen we nu klein in de hoop dat grote partijen, waaronder de gemeente, gaan aanhaken."

Noodhulp

In Hengelo werden de tassen uitgereikt aan kinderen van de Anninksschool. Op verzoek van het Rode Kruis inventariseerde Wijkracht bij welke kinderen de nood het hoogst was. Vervolgens werden de tassen buiten het oog van de camera's uitgedeeld. Dat zal elke maandag gebeuren, in elk geval een half jaar lang. Wijkrachtwoordvoerder Michiel Geurtse: "Vooral de oudere jeugd voelt daarbij soms schaamte, ook al is er op school in alle openheid over dit onderwerp gesproken. Wat mij wel een beetje shockeerde was dat een aantal van de jongere kinderen het fenomeen 'ontbijt' helemaal niet kende. Die waren al helemaal gewend aan het met een lege maag naar school gaan."

Concentratieproblemen

Ellen Buenk van het Rode Kruis Twente hierover: "Een goed ontbijt is belangrijk voor een goede start van de dag. Zonder ontbijt kunnen kinderen zich lang niet zo goed concentreren is gebleken." Het Rode Kruis is een 'noodhulporganisatie' en ziet dat de nood door de stijgende kosten van levensonderhoud en de torenhoge energieprijzen nu hoog is. "Het is voor veel gezinnen dagelijks een gevecht om eten op tafel te krijgen. Wij staan echter niet in rechtstreeks contact met de doelgroep en daarom schakelen we organisaties als Wijkracht in Hengelo en de Enschedese wijkteams in voor een inventarisatie. Daarnaast zijn we op zoek naar geldschieters om over een langere periode deze noodhulp te kunnen bieden, om te beginnen bij de gemeenten zelf."

“Wij hopen dat dit het begin is om een grotere groep kinderen in armoede te kunnen helpen.”

Schaamte

Er heerst nog veel schaamte over armoede, merkt ook Anninksschooldirecteur Ellen Wolkorte: "Kinderen in de klas zeggen niet zo snel dat ze geen ontbijt meehebben of vinden het zelfs al normaal dat ze niets bij zich hebben. Tijdens een actie rond de feestdagen kwamen we erachter welke ouders moeite hebben met rondkomen. Voor hun kinderen is er nu elke maandag een ontbijttas voor de hele week ter waarde van tien euro. Wij hopen dat dit het begin is om een grotere groep kinderen in armoede te kunnen helpen."

De vorig jaar door Lokaal Hengelo, Groen Links en FvD ingediende motie becijferde dat ruim 300 Hengelose kinderen zonder ontbijt op school komen. Om hen een jaar lang een gezonde start te geven zou 150.000 euro nodig zijn. De raad stemde echter tegen de motie, nadat het college had beloofd eerst de genoemde pilot uit te voeren. 1Twente heeft de gemeente gevraagd naar de resultaten van de pilot. Wordt vervolgd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.