Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vorig jaar minder goederentreinen door Twente vanwege werkzaamheden

Goederentrein viaduct hengelo emileurban
Het aantal goederentreinen dat door Twente reed is met twintig procent gedaald vergeleken met 2021.
Beeld: Emile Urban

Het aantal goederentreinen dat door Twente reed is met twintig procent gedaald vergeleken met 2021, terwijl het landelijk gemiddelde juist een record aantal goederentreinen door Nederland laat zien. Dat blijkt uit de jaarcijfers van ProRail. Oorzaak van de daling in Twente is dat er veel werkzaamheden op het Twentse en Duitse spoor waren.

Werkzaamheden

De afname van het aantal goederentreinen in Twente had te maken met werkzaamheden op het Twentse en Duitse spoor. Op de zogenaamde Bentheimroute, tussen Deventer en Oldenzaal, werden werkzaamheden uitgevoerd, waardoor er minder goederentreinen de grens over konden. In 2021 reden er ongeveer 7600 goederentreinen door Twente, vorig jaar waren dat er ruim 6000; een daling van twintig procent.

Op de Betheimroute werd er 75 dagen aan het spoor gewerkt, zowel in Duitsland als in Nederland. Eind juli tot begin augustus konden er minder treinen over het spoor dan gebruikelijk. De meeste treinen zijn omgeleid naar Zevenaar.

Verdubbeling

Het aantal goederentreinen dat door onze regio komt gaat naar verwachting de komende jaren verder groeien. Volgens staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gaat het aantal mogelijk verdubbelen. Reden: de aanleg van een extra spoorlijn tussen Emmerich en Oberhausen in Duitsland. Door de werkzaamheden kunnen delen van de bestaande spoorlijn niet gebruikt worden. Hierdoor rijdt een deel van de treinen om via Twente.

Wagon gevaarlijkestof hengelo emileurban1twente
Lees ook
In acht jaar tijd mogelijk verdubbeling van aantal goederentreinen door Twente; waarom en wat zijn de zorgen?

Record

In de rest van Nederland steeg het aantal goederentreinen juist; er reden nog nooit zoveel goederentreinen door Nederland dan afgelopen jaar. Afgelopen jaren is het goederenvervoer via het spoor gestegen. Spoorvervoer is milieuvriendelijker en efficiënter dan vervoer via de weg. Volgens ProRail staat één goederentrein gelijk aan vijftig vrachtwagens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.