Verkeer
Stuur appje
Zoek

Provincie beloont Beckumse daadkracht met 15 mille voor onderzoek naar herbestemming kerk

230216 leefbaar Beckum PR
De bestuurders samen met een grote groep betrokken Beckumers.
Beeld: Dorpsraad Beckum

Dorpsraad Beckum, Gemeente Hengelo en Provincie Overijssel hebben een intentieovereenkomst ondertekend voor het verbeteren van de leefbaarheid in het Hengelose kerkdorp. Sinds vorig jaar wordt er samengewerkt aan een plan voor de bouw van zo'n 130 woningen de komende twaalf jaar en de bijbehorende voorzieningen; het één kan immers niet bestaan zonder het ander. De provincie beloont de huidige daadkracht met een geldbedrag van 15.000 euro voor een haalbaarheidsonderzoek naar herbestemming van het kerkgebouw.

Twee bouwpercelen

Afgelopen najaar tekende de gemeente nog een zogeheten 'optieovereenkomst' voor woningbouw op twee percelen in Beckum. De drie partijen hebben nu de intentie uitgesproken om 'intensief en gebiedsgericht samen te werken aan een toekomstbestendig, leefbaar en vitaal Beckum'. Een optieovereenkomst betekent dat de gemeente gedurende een bepaalde tijd het recht van eerste koop heeft.

221025 beckum woningbouw bijeenkomst FOTO FRANKLIN
Lees ook
Woningbouw Beckum: in half jaar tijd van 'joa, joa' naar 'hier lijkt over nagedacht'

Omgevingsprogramma bijna klaar

Eind maart moet het Omgevingsprogramma Leefbaar Beckum klaar zijn. Dan wordt duidelijk waar welk type woningen moeten komen, hoe Beckum zich ruimtelijk gaat ontwikkelen en wat voor multifunctionele accommodatie (MFA) goed zou passen in Beckum. Belangrijk daarbij is volgens de ondertekenaars dat de bestaande voorzieningen, zoals de sportclubs en de school, behouden blijven voor het dorp en versterkt worden.

“We hopen dat deze stap omgezet kan worden in concrete steun in bijvoorbeeld een significante financiële bijdrage.”

Meer geld

"We hebben als provincie het proces en de samenwerking tussen de gemeente en Beckum het laatste jaar goed gevolgd en ik ben onder de indruk geraakt van de intensieve samenwerking en de resultaten die bereikt zijn. Als provincie dragen we daarom 15.000 euro bij voor haalbaarheidsonderzoek naar herbestemming van het kerkgebouw", liet gedeputeerde Roy de Witte bij de ondertekening weten.

Voorzitter van de Dorpsraad Beckum Susan Annink: "We zijn blij met deze stap. Tegelijk hopen we dat deze stap de komende maanden ook omgezet kan worden in concrete steun in de vorm van bijvoorbeeld een significante financiële bijdrage."

Inspraak

Het is de bedoeling dat Beckum, de verenigingen en de gemeente zich nog voor de zomer over dit Omgevingsprogramma kunnen uitspreken, zodat de inwoners duidelijkheid en perspectief krijgen. De komende maanden wordt verder onderzocht hoe dit concreet gemaakt kan worden.

230216 leefbaar Beckum Bruggink Annink De Witte PR
Wethouder Claudio Bruggink, dorpsraadvoorzitter Susan Annink en gedeputeerde Roy de Witte ondertekenen de intentieovereenkomst in het Proggiehoes.
Beeld: Dorpsraad Beckum
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.