Verkeer
Stuur appje
Zoek

Erepenning in goud voor honderdjarige Volksuniversiteit Hengelo

Erepenning volksuniversiteit hengelo
Wethouder Claudio Bruggink heeft vrijdagmiddag de gemeentelijke Erepenning in goud uitgereikt aan Frans Tillemans, bestuursvoorzitter van de jubilerende Volksuniversiteit Hengelo.
Beeld: Gemeente Hengelo

Wethouder Claudio Bruggink heeft vrijdagmiddag de gemeentelijke Erepenning in goud uitgereikt aan Frans Tillemans, bestuursvoorzitter van de jubilerende Volksuniversiteit Hengelo. De uitreiking vond plaats in het ROC van Twente (De Gieterij) tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van de Volksuniversiteit. De verjaardag was vorig jaar, maar vanwege de coronabeperkingen werd het jubileum nu pas gevierd.

'Het gewone volk'

In juli 1921 is de Stichting Volksuniversiteit Hengelo officieel van start gegaan voor educatie aan ‘het gewone volk’. De Volksuniversiteit had bij de oprichting zichzelf het doel gesteld om de Hengeloër te ontwikkelen, te verdiepen en verrijken met kennis. En dat is een doel dat vandaag de dag niet is veranderd, volgens de onderwijsinstelling.

Oorlogsjaren

In het jaar van de opening telde de Volksuniversiteit enkele tientallen leden. Naarmate de jaren vorderden, nam het ledenaantal toe en steeg het cursusaanbod. In de Tweede Wereldoorlog kreeg de opleider te maken met allerlei voorschriften van de bezetter. Zo mochten er geen Joden worden toegelaten. Aangezien dit onbespreekbaar was voor de Volksuniversiteit kwam er in 1941 tijdelijk een einde aan de activiteiten. Na de bevrijding pakte de Volksuniversiteit de draad al snel weer op en tien jaar later, bij het 35-jarige bestaan, hadden zich alweer 1.500 leden ingeschreven.

icon_main_info_white_glyph

Gemeentelijke Erepenning

De Gemeentelijke Erepenning is een onderscheiding voor personen of verenigingen die zich langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Aan verenigingen of ondernemingen wordt de Erepenning uitgereikt bij jubilea van 50 jaar (brons), 75 jaar (zilver) en 100 jaar (goud).

Financiële problemen

In de jaren ‘70 kreeg de Volksuniversiteit met grote financiële problemen te maken. Meerdere alarmbrieven werden verzonden naar de toenmalige gemeenteraad en het college. Er was aanvullende subsidie nodig om het voortbestaan te garanderen. Op 30 oktober 1974 stemde de gemeenteraad in met het verlenen van die subsidie die de Volksuniversiteit van de ondergang redde.

Moderne organisatie

Anno 2022 heeft de Volksuniversiteit zich ontwikkeld tot een moderne organisatie met wortels in het verleden. Het is een onderwijsinstelling waar nieuwsgierigheid de belangrijkste vereiste is; een vooropleiding of diploma voor het volgen van een cursus is niet nodig.

Programma volksuniversiteit hengelo historisch
Het eerste programma van de Volksuniversiteit Hengelo uit 1921, dat nog aanwezig is in het gemeentelijke archief.
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.