Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Erepenning voor Johan Dollekamp, die z'n platenzaak Popeye vijftig ziet worden

231102 johan dollekamp FOTO Ernst Leijdekkers
Loco-burgemeester Gerard Gerrits reikt de Erepenning uit aan Johan Dollekamp
Beeld: Ernst Leijdekkers

Johan Dollekamp heeft donderdagavond de Erepenning van de stad ontvangen. De geboren Diepenheimer heeft deze onderscheiding te danken aan het feit dat hij vanaf het begin betrokken was bij platenspeciaalzaak Popeye, die dit jaar een halve eeuw bestaat.

Kasbah

Wim van Osselen begon de winkel in 1973 in de Kasbah en toenmalig AKI-student Johan Dollekamp was er direct al kind aan huis. In 1974 ging hij er aan de slag als invalkracht. In de jaren zeventig verhuisde de winkel twee maal: eerst naar de Emmaweg en later naar de Drienerstraat. Vanaf 1981 zwaait Dollekamp de scepter over de zaak. Hij runt de winkel op geheel eigen wijze, waardoor Popey in heel Nederland en zelfs ver daarbuiten bekendheid verwerft.

Cadeaubonnen

"Eigenlijk zul je aan mijn klanten moeten vragen wat het is, maar we zullen hier toch iets wel goed doen", vertelde hij aan de vooravond van het jubileum tegen RTV Oost. Zo zijn de cadeaubonnen een verhaal apart. Die bonnen tekent de oud-kunstacademiestudent namelijk eigenhandig. Met een persoonlijke noot voor degene voor wie het geschenk bedoeld is.

“Fantastisch en een hele eer dat Metropool dit voor mij organiseert!”

The Allman Brothers

Over het hoogtepunt in al die jaren is hij klip en klaar: "Dat was het optreden in de winkel van mijn grote held Warren Haynes, zanger/gitarist van The Allman Brothers. Dat was 50 jaar samengevat in een hoogtepunt van 17 minuten."

De gemeentelijke Erepenning is een onderscheiding voor personen of verenigingen die zich langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Aan verenigingen of ondernemingen wordt de Erepenning uitgereikt bij jubilea van 50 (brons), 75 (zilver) en 100 (goud) jaar.

231019 johan dollekamp STILL RTV OOST
Lees ook
Markante Hengelose platenverkoper Johan Dollekamp viert 50ste verjaardag van zijn Pop-Eye

Gelegenheidsband

Wethouder Gerard Gerrits had de eer om de bronzen Erepenning donderdagavond uit te reiken aan Johan Dollekamp. Dit gebeurde bij Metropool, voorafgaand aan de viering van het 50-jarig jubileum van Popeye. In Metropool speelden de bands Voltage en Black Bottle Riot, twee formaties die de genres americana en southern rock hoog in het vaandel hebben staan.

De avond werd afgesloten door The Volunteer Jam, een voor de gelegenheid samengestelde formatie, met onder andere muzikanten uit deze regio, die als vaste klant hun plaatjes altijd bij Popeye scoren. "Fantastisch en een hele eer dat Metropool dit voor mij organiseert", aldus de gelauwerde platenzaakeigenaar.

Hieronder de mini-docu 'The Road Goes On Forever' die Guus Blenke maakte over het fenomeen Johan Dollekamp:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.