Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Erepenning Hengelo voor honderdjarig wijkcentrum: 'Verschil met een café? Hier drinken we minder bier!'

Luttikholt korenromp wijkcentrum lansink hengelo FOTO GEMEENTE magic
Het gemeentebestuur heeft grote waardering voor wat er gebeurt in het wijkcentrum. Daarom bood wethouder Marie-José Luttikholt ’t Lansink donderdag 1 september de Zilveren Erepenning aan namens het college.
Beeld: Gemeente Hengelo

Wijkcentrum 't Lansink in Hengelo bestaat deze week precies honderd jaar. Daarmee is het misschien wel het oudste buurthuis van Nederland. Voorzitter Jan Willem Korenromp durft het niet met zekerheid te zeggen: "Maar we hebben wel één van de oudste buurthuizen." Het honderdjarig jubileum leverde 't Lansink vandaag de Zilveren Erepenning op van de gemeente Hengelo.

'Mooie uurtjes'

"We hebben hier veel mooie uurtjes gehad", zegt een vaste bezoekster van het wijkcentrum. En dat geluk zit in kleine dingen, zegt ze: "Samen spelletjes doen is hartstikke leuk. Ja, het is een geweldig wijkcentrum." Het stamt uit de tijd dat Stork als grote werkgever in Hengelo een hele wijk liet bouwen voor het personeel. Daar moest ook een wijkgebouw bij.

'Hoe word je honderd?'

Het is één van de vragen die een honderdjarige altijd wel krijgt op de heugelijke dag zelf. Honderd jaar oud, hoe word je dat? Jan Willem Korenromp denkt dat het geheim zit in de onderlinge sociale contacten en de gemeenschapszin. "In een tijd dat alles digitaal wordt en iedereen met zijn telefoon bezig is, vinden wij met elkaar dat het belangrijk is dat het wijkcentrum er is voor het sociale, voor de contacten. Als je achter een computer gaat zitten, ben je uiteindelijk toch alleen."

icon_main_info_white_glyph

Lees- en handwerkclubje voor meisjes

Het buurtwerk begon honderd jaar geleden met een lees- en handwerkclubje voor meisjes, op initiatief van mejuffrouw Smit, woninginspectrice bij de Hengelose Bouwvereniging. Een eeuw later is het wijkcentrum uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek midden in de wijk. Niet alleen voor kinderen, maar voor alle bewoners van het Tuindorp.

Trots

"We mogen er trots op zijn dat dit wijkcentrum honderd jaar jaar bestaat", zegt Korenromp. "Want er zijn honderd jaar lang mensen geweest, die vrijwillig heel veel werk verzet hebben."

“Kijk, daar zit een nieuw lid, maar die is ook al weer 82.”

Biljarten en kickboksen

Kernwoorden zijn: kleinschaligheid, laagdrempeligheid en 'voor elck wat wils'. Mensen leggen er een biljartje, er wordt samen gekookt, maar kickboksen behoort ook tot de mogelijkheden. Het verschil met een café? Eén van de biljarters legt het treffend uit. "Hier wordt minder bier gedronken."
Het draait er om dat mensen samen dingen ondernemen. Hoewel de biljarters wel merken dat het elk jaar ietsje minder wordt "Er stoppen geregeld mensen, maar er komt niemand bij. Dat is het probleem." De club is naarstig op zoek naar vers bloed. "Kijk, daar zit een nieuw lid, maar die is ook al weer 82."

Jonge vrijwilligers

Verbinding is het sleutelwoord volgens een vrouw. De speeltuin bij het wijkgebouw biedt daarvoor mooie kansen, vindt zij. "Iedereen heeft verbinding nodig met andere mensen en dit is de manier om andere mensen te ontmoeten." Dat levert volgens voorzitter Korenromp ook nog wel eens jonge vrijwilligers op. "Dan zie ik een jong stel in de speeltuin en dan vraag ik ze of ze ook wat willen doen. Zo hebben we al verschillende mensen binnengehaald." Zorgen over een mogelijk tekort aan vrijwilligers heeft Korenromp dan ook niet. Hij zet met vertrouwen de eerste stappen richting het tweehonderdjarig bestaan.

Het gemeentebestuur heeft grote waardering voor wat er gebeurt in het wijkcentrum. Daarom bood wethouder Marie-José Luttikholt ’t Lansink donderdag 1 september de Zilveren Erepenning aan namens het college.

icon_main_info_white_glyph

Gemeentelijke Erepenning

De Gemeentelijke Erepenning is een onderscheiding voor personen of verenigingen die zich langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Aan verenigingen wordt de Erepenning uitgereikt bij jubilea van 50, 75 en 100 jaar.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.