Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Zilveren Erepenning Hengelo voor honderdjarig 'Holland Signaal'

Hollandse Signaalapparaten historie EIGEN FOTO HSA
Precies honderd jaar geleden richtte Hazemeijer in Hengelo een fabriek voor zogeheten 'signaalapparaten' op. Onder de naam Hollandse Signaalapparaten, in de volksmond 'Holland Signaal', maakte het bedrijf furore.
Beeld: Hollandse Signaalapparaten

Precies honderd jaar geleden richtte de directie van NV Hazemeijer in Hengelo een fabriek voor zogeheten 'signaalapparaten' op. Onder de naam Hollandse Signaalapparaten, in de volksmond 'Holland Signaal', maakte het bedrijf furore, waarna het eind vorige eeuw onderdeel werd van het Franse Thales. Om het eeuwfeest luister bij te zetten reikte burgemeester Sander Schelberg dinsdag 13 december, tijdens het kerstfeest voor het personeel, de zilveren Erepenning van Hengelo uit aan directeur Gerben Edelijn.

Verdrag van Versailles

De oprichting van de fabriek in 1922 volgde op de wens van de Koninklijke Marine om twee oorlogskruisers, de Hr. Ms. Sumatra (1926) en Hr. Ms. Java (1925), van zogeheten 'vuurleiding' te voorzien. Het beste systeem hiervoor was een Duits systeem, dat echter vanwege het verdrag van Versailles (1919) niet meer geproduceerd mocht worden. Daarom werd in Hengelo gewerkt aan een alternatief en daarmee was Hollandse Signaalapparaten geboren.

Grootste defensiebedrijf in Nederland

Thales Nederland is anno 2022 het grootste defensiebedrijf in Nederland en produceert geavanceerde radar- en infraroodapparatuur en vuurgeleidingssystemen. De radarsystemen van Thales kunnen stealth-vliegtuigen opsporen. Da's bijzonder, want dat type vliegtuigen is zo gebouwd dat ze door conventionele radarsystemen niet zijn waar te nemen.

icon_main_info_white_glyph

Erepenning

De Erepenning is een onderscheiding voor personen, verenigingen of bedrijven die zich langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Hij wordt uitgereikt bij jubilea van 50, 75 en 100 jaar.

Oyfo

Thales werkt vanuit de verschillende vestigingen wereldwijd op allerlei vlakken samen met kennisinstellingen en universiteiten in Nederland. Ook vervult het bedrijf een bijzondere plek in Twente. Zowel op bedrijfsmatig vlak als op het gebied van educatie. In Hengelo werkt Thales bijvoorbeeld nauw samen met onder andere Oyfo om jongeren te interesseren voor een carrière in de techniek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.