Hengelo

Oehoe voelt zich thuis bij afvalberg in Hengelo: weer twee uiltjes geboren

Op het terrein van afval- en energiecentrale Twence in Hengelo zijn dit voorjaar twee oehoes geboren. In januari zijn de eieren gelegd en in maart zijn deze uitgekomen. De jonge uilen zijn deze week geringd om in de gaten te kunnen houden waar ze uiteindelijk naartoe vliegen.

Oehoes Hengelo
Twee jonge oehoes geboren bij Twence in Hengelo © Twence

Twence

Bij Twence broeden al zo’n elf jaar oehoes. Het terrein met hellingen en hoogteverschillen blijkt een perfecte leefplek voor de oehoe. Daarnaast is er voldoende water en voedsel te vinden in de omgeving. Het nest van de oehoe zit verscholen in een bos, dicht bij de vuilstortlocatie. De exacte plek blijft geheim om te voorkomen dat de rust in het leefgebied wordt verstoord.

Nestkast

Er is voor de uilen een speciale nestkast gebouwd en op een aantrekkelijke plek op het Twence-terrein opgehangen. Om de ontwikkeling van de jonge oehoes te volgen, is hier een camera op gezet. Jaarlijks worden de jonge oehoes bij Twence geringd.

Uitgevlogen

In de afgelopen jaren zijn 34 jonge oehoes uitgevlogen. De twee oehoes die in maart uit hun ei zijn gekropen, vliegen waarschijnlijk in september of oktober uit.

icon_main_info_white_glyph

De oehoe

De oehoe behoort tot de grootste uilensoort ter wereld en is ongeveer twee keer zo groot als de ransuil. Mede door zijn opvallende verschijning was de oehoe altijd een makkelijke prooi voor jagers. In 1997 heeft de oehoe zich na lange tijd weer gevestigd in Nederland. Het is een beschermde vogelsoort. Jaarlijks komen er slechts acht oehoe paartjes bij.

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.