Hengelo

Hengelo enige Twentse gemeente waar Jezus Leeft meedoet aan verkiezingen

Jezus Leeft-oprichter Joop van Ooijen laat weten dat zijn partij mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo. "Een inwoner van Hengelo heeft zich bij mij gemeld om de lijst aan te voeren en vandaag is de verplichte waarborgsom ter hoogte van 225 euro overhandigd op het stadhuis."

Logo jezus leeft
Jezus Leeft wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo © Pixabay

Geld en ondersteuningsverklaringen

Behalve geld heeft een partij die nog geen zitting heeft in een gemeenteraad ondersteuningsverklaringen nodig. Dat moeten er voor een gemeente ter grootte van Hengelo twintig zijn. Eén probleempje: Jezus Leeft heeft in Hengelo nog maar twaalf ondersteuningsverklaringen weten op te halen.

Stempel

Van Ooijen: "We hebben nog een paar dagen respijt om die twintig alsnog te halen. Ik denk dat dat wel gaat lukken. Desnoods gaan we een paar dagen voor het stadhuis staan om mensen te vragen ons te steunen." Is een handtekening dan genoeg? "Nee, die mensen moeten het stadhuis in en daar een stempel ophalen en het gestempelde formulier vervolgens weer inleveren bij ons. Wat dat betreft is die drempel nog best hoog."

Amsterdammer

Wie de lijsttrekker is, dat wil Joop van Ooijen pas laten weten als bekend is of de partij inderdaad definitief mee gaat doen aan de verkiezingen: "Ik kan je wel vertellen dat het geen geboren en getogen Hengeloër is. Hij komt volgens mij uit Amsterdam. Dat maakt het voor hem ook lastig om mensen te enthousiasmeren voor een ondersteuningsverklaring aangezien hij hier geen netwerk heeft."

(Nawoord redactie: later blijkt dat Van Ooijen het niet bij het rechte eind heeft: de lijsttrekker is geboren en getogen in Hengelo. Van Ooijen heeft hem aangezien voor een Amsterdammer, omdat de man al jaren lang elke zondag kerkdiensten bezoekt in Amsterdam.)

icon_main_quote_red_glyph

"Alle problemen zijn op te lossen met de bijbel in de hand."

Joop van Ooijen, oprichter Jezus Leeft

Naastenliefde

Jezus Leeft zoekt nadrukkelijk geen mensen die al in de politiek werkzaam zijn, aldus Van Ooijen: "Daarvan hebben we er al genoeg! Nee, we zoeken mensen die pragmatisch zijn, we mikken op de man en vrouw van de straat, voor wie echte naastenliefde nog bestaat. Wij zeggen dat alle problemen zijn op te lossen met de bijbel in de hand."

icon_main_info_white_glyph

Nog nergens zetels

Jezus Leeft wil in 22 gemeenten aan de verkiezingen meedoen. Hengelo is de enige gemeente in Overijssel. Overigens heeft de partij nergens in Nederland momenteel zetels in de gemeenteraad.

Vaccineren

Joop van Ooijen zelf is tegen vaccineren, zegt ie: "Maar wij laten onze mensen vrij om zelf die keuze te maken. Dat geldt voor heel veel dingen in onze partij. Uiteindelijk moeten de mensen die bij Jezus Leeft op de lijst staan zich conformeren aan een aantal partijstandpunten, maar het is geen dichtgetimmerde doctrine."

'Nog niet eerder meegemaakt'

Volgens gemeenteambtenaar Max van Ravensberg, die in Hengelo samen met Astrid Mos verantwoordelijk is voor een ordentelijke organisatie van de verkiezingen, staat er slechts één persoon op de kandidatenlijst van Jezus Leeft. Een Hengelo's unicum volgens hem: "Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Hoe ze dat gaan doen als ze meer dan één zetel behalen? Geen idee. We gaan het zien."

Forum voor Democratie

Jezus Leeft krijgt volgens Van Ravensberg nog tot en met donderdag de tijd om de benodigde ondersteuningsverklaringen aan te leveren. Die tijd heeft Forum voor Democratie niet nodig; die partij heeft er vandaag twintig aangeleverd en niets staat die partij nog in de weg om op 16 maart mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.