Hengelo
Politiek

Hengelo's college van B en W besluit: Lambertuspassage wordt gesloopt en De Wetplein krijg géén overdekte stalling

Het Hengelose college van B en W is akkoord met de nieuwe inrichting voor het projectgebied De Wetplein. Komend voorjaar gaat de onooglijke Lambertuspassage plaatsmaken voor een prachtige groene kerktuin. Vanaf 2023 wordt ook het gebied Wemenstraat, De Wetstraat en Smutsstraat aangepakt. Opvallend: de geplande overdekte fietsenstalling komt er niet vanwege bezwaren van omwonenden en de ondernemers aan het plein.

Wetplein lambertuspassage hengelo
Het Hengelose college van B en W is akkoord met de nieuwe inrichting voor het projectgebied De Wetplein. © Gemeente Hengelo

Geen overdekte stalling

In eerste instantie was een met zonnepanelen 'bedekte' overdekte fietsenstalling ingetekend pal voor appartementencomplex De Wetering aan de De Wetstraat. Nadat er met succes bezwaar was gemaakt tegen deze panelen vanwege het feit dat omwonenden last zouden kunnen krijgen van de reflectie in hun woningen, werd vervolgens ook bezwaar gemaakt tegen het bouwsel zelf.

Een gemeentewoordvoerder: "Door omwonenden en ondernemers is aangegeven dat vanuit oogpunt van sociale veiligheid en het zoveel mogelijk behouden van vrij zicht men liever geen grote bouwwerken of overkappingen op het plein wenst. De gemeente heeft ook hier de wens van de omwonenden en ondernemers overgenomen." De stalling is weliswaar niet overdekt, maar wordt wel bewaakt.

De wetplein hengelo fietsenstalling
De stalling is weliswaar niet overdekt, maar wordt wel bewaakt. © Gemeente Hengelo

'Het wordt prachtig'

Sinds oktober 2019 is de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) eigenaar van de passage. De provincie heeft HMO in 2009 opgericht om gebiedsontwikkelingen aan te jagen die lastig zijn voor gemeenten en marktpartijen. In de afgelopen twee jaar zijn er door HMO en gemeente Hengelo vele gesprekken gevoerd met ondernemers, omwonenden en belangengroepen. Naar aanleiding van deze gesprekken zijn ook de ontwerpen nog aangepast. "Dat maakt dat het draagvlak voor dit definitieve ontwerp groot is", aldus wethouder Gerard Gerrits. "Deze ontwikkeling past perfect in de plannen die we met de binnenstad hebben. Het wordt prachtig."

icon_main_quote_red_glyph

"Deze ontwikkeling past perfect in de plannen die we met de binnenstad hebben. Het wordt prachtig."

Wethouder Gerard Gerrits

'Achter de Hema'

Op dit moment staat het gebied vooral bekend als 'achter de Hema'. Gerrits: "In het voorjaar gaat HMO de Lambertuspassage slopen. Daarmee wordt het gebied straks getransformeerd naar een uitnodigende entree voor de binnenstad, zodat we straks niet langer over 'achter de Hema' hebben. Bovenal blijft het natuurlijk een parkeerterrein, met ruimte voor 134 auto’s en zo’n 400 fietsen , inclusief een bewaakte stalling voor 143 fietsen. Door de sloop van de passage ontstaat er ruimte: voor een rondje om de basiliek, maar ook ruimte voor een prachtige entree van de binnenstad. Ook zien we de warmrode bakstenen terugkomen."

Groene inrichting

Op de plaats waar nu de Lambertuspassage staat, komt een groene kerktuin. Ook het parkeerterrein De Wetstraat en Wemenstraat worden flink groener. Regenwater gaat straks niet meer rechtstreeks het vuilwaterriool in. Het gebied wordt ‘afgekoppeld’, dat wil zeggen dat het gevallen regenwater straks het groen in de kerktuin van water voorziet. Het overtollige water wordt naar de beken afgevoerd.

Raad aan zet

Het project De Wetplein is de afronding van het herinrichten van het kernwinkelgebied. De totale kosten van het project zijn ongeveer 4,7 miljoen euro. Provincie Overijssel betaalt hier 1,4 miljoen van en daarnaast worden middelen van het rijk, waterschap en provincie vanuit de ZON-regeling (Zoetwatervoorziening Oost-Nederland) ingezet ter hoogte van 300.000 euro. De gemeente Hengelo betaalt het resterende deel, ongeveer 3 miljoen euro. Het Hengelose college van B en W is akkoord met deze investering. Dit wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.