Hengelo

Lokaal Hengelo wil vrij parkeren en kosteloze afvalinzameling

Lokaal Hengelo wil dat iedereen overal in Hengelo vrij kan parkeren, geld beschikbaar stellen voor bijlessen in arme gezinnen en overstappen op afvalnascheiding. Deze punten zijn niet bedacht achter de tekentafel, maar opgehaald op straat. "Wie het gaat betalen? Dat gaan we de mensen de komende weken vragen", aldus lijsttrekker Glenn Dedecker.

Glenn Dedecker 1 Twente
Glenn Dedecker zat begin november in 1Twente Vandaag en zei toen: "We hebben als partij geen speerpunten. Wat er dan anders moet in Hengelo? Dat bepaalt de inwoner, niet wij." © 1Twente

'Inwoner bepaalt'

De partij doet het anders dan andere partijen, aldus Dedecker eerder tegenover 1Twente. Begin november vertelde hij: "We hebben als partij geen speerpunten. Wat er dan anders moet in Hengelo? Dat bepaalt de inwoner, niet wij." Nou, de inwoner heeft gesproken en alles wat de afgelopen anderhalf jaar aan kritiek is 'opgehaald', is nu vertaald naar een verkiezingsprogramma. Woordvoerder Michael van Wier: "We hebben duizenden Hengeloërs fysiek gesproken aan de deur, bij winkelcentra en in de binnenstad. Daarnaast tienduizenden via online campagnes en polls."

Het staat andere partijen vrij om standpunten en oplosrichtingen over te nemen. Van Wier: "Ze zijn namelijk in het belang van Hengelo, opgesteld door Hengeloërs. We zouden het wel netjes vinden als Lokaal Hengelo als bron vermeld wordt."

icon_main_quote_red_glyph

"We hebben de afgelopen tijd alleen gevraagd wat er anders moet in Hengelo. Nu gaan we de Hengeloërs vragen hoe dit betaald moet gaan worden."

Glenn Dedecker, lijsttrekker Lokaal Hengelo

Nascheiding

De duizenden ondergevraagde Hengeloërs vinden dat de binnenstad het belangrijkste verkiezingsthema moet zijn, gevolgd door verkeersveiligheid, inspraak, woningbouw en afval. Er moet nogal wat geld gespendeerd worden op veel van deze vlakken. Neem het afvalbeleid. De partij wil stoppen met diftar, herinvoering van de grijze container en overstappen op nascheiding: "Dit is aantoonbaar goedkoper, makkelijker voor de inwoners, beter voor het milieu en het voorkomt zwerfafval en rattenoverlast in de wijken."

Wie gaat het betalen?

Maar wie gaat dat allemaal betalen? Dedecker daarover: "We hebben de afgelopen tijd alleen gevraagd wat er anders moet in Hengelo. Nu gaan we de Hengeloërs vragen hoe dit betaald moet gaan worden. Welke keuzes moeten er gemaakt worden? Ook daarvoor zullen we weer op straat te vinden zijn."

En ook ná de verkiezingen wil de partij, die streeft naar liefst zeven raadszetels, op straat te vinden blijven: "We willen alles wat we doen terugkoppelen naar de Hengeloërs. De mensen die we spraken vinden inspraak niet voor niets een heel belangrijk onderwerp. We zien onszelf als een instrument om zaken die de burger belangrijk vindt te vertalen naar de politiek. Niets meer en niets minder."

Berto Mulder

Na Glenn Dedecker staat huidig raadslid Gerrit Megelink op plek 2 en huidig fractievoorzitter Seviye van Wier-Koca op plek 3. Op 1 januari werd de rest van de top 10 bekendgemaakt. Een opvallende naam is Berto Mulder, de voorman van de lokale tak van Koninklijke Horeca Nederland. Op plek 6 staat Jim ter Braak. Precies een jaar geleden poogde hij de partij 'Alternatief voor Hengelo' van de grond te krijgen. Toen dat niet lukte, sloot de nét 18 jaar geworden Ter Braak zich aan bij Lokaal Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.