Hengelo

Fred Holtkamp weet wat er leeft in De Nijverheid

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Dit allemaal met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. In de serie 'Op pad met...', die onderdeel uitmaakt van dit onderzoek, komen verschillende zaken aan bod. In deze aflevering gaat student Liam Heeremans op pad met Fred Holtkamp, voorzitter van het Bewonersoverleg de Nijverheid (BON).

Spreekuur

Tijdens het wekelijkse spreekuur op de dinsdagmiddag in wijkgebouw De Bouwmeester komen bewoners over de vloer met vragen als 'Wanneer krijgen we nu eindelijk nieuwe straatverlichting?', 'Waarom zijn zoveel tuintjes zo slecht onderhouden?' en 'Wanneer moet ik van het gas af en wat krijg ik er voor in de plaats?' Fred Holtkamp heeft niet het antwoord op al deze vragen, maar zit er bij de gemeente wél bovenop om, namens de bewoners, antwoorden te krijgen en meegenomen te worden in de besluitvorming.

Straatverlichting

In onder meer de Idastraat, de Helenastraat en aan de Venderinksweg is enkele jaren geleden al nieuwe straatverlichting geplaatst. De rest van de wijk blijft vooralsnog verstoken van de palen met hypermoderne ledverlichting, die aan vier zijden afzonderlijk instelbaar zijn. “Stel dat de verlichting dicht op een woning staat, dan kan het aan die zijde gedimd worden”, vertelt Holtkamp. Hij geeft aan dat in andere wijken in Hengelo de noodzaak tot vervanging van straatverlichting groter is dan in De Nijverheid, waardoor niet overal in de wijk dezelfde palen staan. “We hopen dat dit zo snel mogelijk opgepakt kan worden. De verwachting is dat dit eind volgend jaar gaat gebeuren.”

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.

Rommelige tuintjes

In tegenstelling tot de komst van nieuwe straatverlichting is tuinonderhoud een uitdaging van alle tijden. Volgens de BON-voorzitter is dat niet zo raar, want de wijk kent veel ruimte met grote tuinen. Hij vertelt dat het achterstallig tuinonderhoud van een buurman of wijkgenoot vaak wordt aangekaart tijdens het wekelijkse spreekuur. “Die tuinen zijn bewoners die hun tuin wél onderhouden een doorn in het oog”, zegt Holtkamp. De woningcorporatie kan, als het om een huurwoning gaat, langs de deur gaan om een inwoner erop aan te spreken, maar daar blijft het bij. Volgens Holtkamp waren bewoners vroeger plichtsgetrouwer: “Er bestaan weinig mogelijkheden om iemand te dwingen, het bestaat hoofdzakelijk uit motiveren.”

icon_main_quote_red_glyph

“Uit milieuoogpunt willen bewoners best van het aardgas af, maar ze willen niet dat er straks geen weg meer terug is."

Fred Holtkamp (BON) over het aardgasvrij maken van de wijk

Warmtenet of... ?

Naast de komst van nieuwe straatverlichting en tuinonderhoud is het aardgasvrij maken van de wijk een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. De Nijverheid is in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken aangewezen als één van de circa vijftig proeftuinen in Nederland. Sinds de start van dit project in 2018 lopen de gesprekken tussen de gemeente en het BON stroef. Het warmtenet is in de ogen van de gemeente het beste alternatief, maar volgens Holtkamp willen de bewoners graag dat beter naar andere alternatieven wordt gekeken, zoals hybride warmtepomp en waterstof. “Uit milieuoogpunt willen bewoners best van het aardgas af, maar ze willen niet dat er straks geen weg meer terug is en ze zijn bang voor hoog oplopende kosten, omdat de kosten van het warmtenet zijn gekoppeld aan de gasprijzen.”

Momenteel staat het project rondom het aardgasvrij maken van de wijk stil, geeft Holtkamp aan. Er is een conceptvoorstel naar het college gegaan, maar wat er precies is beschreven in dit voorstel is onduidelijk. Holtkamp: “Onder embargo hebben wij dit voorstel ingezien, maar hier kan ik verder niks over loslaten.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.