Hengelo

Appartementen in Tuindorpschool Hengelo, woningen op het plein

De Tuindorpschool aan de Beckumerstraat 15 in Hengelo is verkocht aan EPIE Vastgoed B.V. Op 30 november heeft het college van B en W ingestemd met de verkoop. Op de 2.500 vierkante meter grote kavel worden acht woningen gerealiseerd: zes appartementen in de school en twee woningen achter de school.

Tuindorpschool kadaster
Op de 2.500 vierkante meter grote kavel worden acht woningen gerealiseerd: zes appartementen in de school en twee woningen achter de school. © kadastralekaart.com

Buren uitgenodigd

Peter Bebseler en Erwin Wigbold van EPIE Vastgoed zijn naar eigen zeggen 'twee betrokken Hengelose ondernemers'. Bebseler, die in Hengelo ook bekend is als voorzitter van de Stichting Centrummanagement Hengelo, woont op een steenworp afstand van de school: "Wij gaan de school op verantwoorde wijze verbouwen om er appartementen en woningen in te realiseren. Het is onze bedoeling om medio december de buurt uit te nodigen om ze onze plannen te laten zien."

icon_main_quote_red_glyph

"Het is onze bedoeling om medio december de buurt uit te nodigen om ze onze plannen te laten zien."

Peter Bebseler, EPIE Vastgoed

Alleen wonen mogelijk

De Tuindorpschool is sinds 1 augustus 2017 niet meer in gebruik als school. Het pand kwam toen in het bezit van de gemeente en werd beheerd door het gemeentelijk vastgoedbedrijf. Momenteel wonen er acht mensen anti-kraak in het pand. Bij de openbare verkoop is ingezet op woningbouw, waarbij het aantal wooneenheden op deze locatie is vastgelegd op maximaal acht. Functies zoals detailhandel, horeca en zorg zijn uitgesloten. EPIE Vastgoed B.V. deed het hoogste bod.

Beschermd dorpsgezicht

Bebseler: "Omdat het om woningen gaat en bijvoorbeeld niet om een zorginstelling, verwacht ik dat de meeste omwonenden er blij mee zijn. In de school komen zes appartementen en aan de kant van de Schouwinksweg komen twee woningen in een parkachtige omgeving. Een bestuurslid van de Stichting Tuindorp heeft de plannen ingezien en is er erg over te spreken." De school heeft weliswaar geen monumentale status, maar hij staat wel in Tuindorp 't Lansink en dat is sinds 2003 een beschermd dorpsgezicht. Daarom laten we de voorgevel, de rechter zijgevel en het hekwerk voor de school zoals het is."

icon_main_info_white_glyph

Machinefabriek Vos

Het pand waar voorheen machinefabriek Vos was gevestigd, aan de Beckumerstraat 3, gaat binnenkort eveneens in de openbare verkoop. De fabriek ligt links naast de Tuindorpschool. Voor dit gebied is een bestemmingplanwijziging nodig om de huidige bestemming te wijzigen naar wonen of woon/werken. De fabriek kampte jaren geleden al met ruimtegebrek en informeerde bij de gemeente naar de mogelijkheid voor uitbreiding. Dat zag de gemeente op die plek niet zitten. De machinefabriek verkocht daarop het pand aan de gemeente en verhuisde naar de Havenkade bij het kanaal.

Tuindorpschool achterkant
An de kant van de Schouwinksweg, waar nu het schoolplein is gelegen, komen twee woningen 'in een parkachtige omgeving'. © Google Streetview

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.