Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Saxion ontwikkelt de Firebot: een blusrobot die door rook heen kan kijken

Steeds vaker worden op afstand bestuurbare blusrobots ingezet om letsel bij brandbestrijders te voorkomen. Daarvoor is nieuwe technologie nodig om zo’n robot op afstand in hete, rokerige omgevingen te laten blussen. Onderzoeksgroep Mechatronica van Saxion zorgt voor die technologie en maakt dat brandweermensen met de Firebot door de rook heen kunnen kijken. De onderzoeksgroep hoort donderdag of de prestigieuze Raak Award, de prijs voor het beste hogeschoolonderzoek van Nederland, in de wacht wordt gesleept.

Gevaarlijk

De afgelopen 80 jaar kwamen 100 brandweermensen om het leven bij bluswerkzaamheden. “Om gevaarlijke situaties te voorkomen, ontwikkelen we deze nieuwe technologie”, vertelt onderzoeksleider Roy van Kinkeler in het live-programma 1Twente Vandaag. De onderzoekers ontwikkelen sensoren, warmtebeeldcamera’s waarmee de blusrobot door rook heen kan kijken en een 3D-kaart van de ruimte gemaakt kan worden. De eerste praktijktesten zijn positief.

icon_main_info_white_glyph

Raak Award

De Rank-Award is een prijs voor het beste praktijkonderzoek van de Nederlandse hogescholen. De onderzoeksgroep Mechatronica van Saxion is genomineerd. Donderdag wordt de prijs op een congres uitgereikt.

Voor de publieksprijs (2500 euro) kan nog worden gestemd op Saxion.nl Firebot. Daar staat een link naar de stemming voor de publieksprijs. De juryprijs is een bedrag van 10.000 euro. Mocht Saxion een van de prijzen winnen dan gaat het geld naar vervolgonderzoek naar verdere toepassingen van de Firebot.

Blusrobots

De brandweerkorpsen Amsterdam, Amstelland, Rotterdam Rijnmond en Haaglanden maken al gebruik van blusrobots. “Maar die kunnen ze niet naar binnen sturen, omdat ze niet kunnen kijken. De robots worden gebruikt aan de buitenkant om gebouwen te koelen”, aldus Van Kinkeler.

Elektrische auto's

De volgende stap in de ontwikkeling van die robots is noodzakelijk, omdat we steeds dichter op elkaar gaan wonen in hoge torens en onze elektrische auto’s eronder in parkeergarages stallen. Die situaties leveren verhoogde brandrisico’s op, waardoor de brandweer zit te springen om nieuwe technologieën waarmee veilig gewerkt kan worden.

VR-bril

Kinkeler: “De officier van dienst heeft een virtual realty bril op en kan op veilige afstand buiten het gebouw zien wat binnen gebeurt. Hij kan de robot navigeren. Die kan een 3D kaart van de ruimte maken waarop alle obstakels staan. De officier kan vervolgens besluiten om tot de aanval over te gaan.”

Het werkt

De betrokken brandweerkorpsen zijn hevig geïnteresseerd in het werk van de Saxiongroep.

“Het werkt. Er zit nu nog een gat tussen onderzoeksgroep en dat wat de gebruiker nodig heeft. Een brandweerman moet de blusrobot om vier uur ’s nachts zonder na te denken kunnen gebruiken. Het product moet gebruiksvriendelijker worden gemaakt. Daarvoor hebben we industriële partners nodig. Die slag moet nog worden gemaakt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.