Hengelo

Hengelo houdt woord: asielzoekers Hazemeijer naar Haarlem verhuisd

De vluchtelingen die sinds zondag 24 oktober verbleven in het Hazemeijercomplex in Hengelo zijn vertrokken. De laatste mensen zijn vandaag door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) per bus overgeplaatst naar Haarlem, waar ze ook weer tijdelijk worden opgevangen.

Bedankje bewoner hazemeijer opvang coa
Enkele bewoners, zoals deze Hassan, lieten bedankbriefjes achter voor de hulpvaardige Hengeloërs. © Gemeente Hengelo

Ter Apel

Het Rijk gaf alle provincies eind oktober de opdracht om binnen 48 uur extra asielzoekers op te vangen voor maximaal vier weken. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zat op dat moment overvol en dat zorgde voor onmenselijke situaties voor de asielzoekers.

Volgens de gemeente Hengelo is de periode van de noodopvang goed verlopen. "Door de inzet van de medewerkers van de 14 Twentse gemeenten, het Rode Kruis en het COA is het verblijf voor de bewoners zo aangenaam mogelijk gemaakt. We zien het als een mooie vorm van Twentse samenwerking", aldus een woordvoerder.

Welkom

De circa honderd vluchtelingen voelden zich welkom doordat veel Hengeloërs en inwoners van omliggende plaatsen spontaan hun hulp aanboden. Zo zorgden vrijwilligers van de Weggeefwinkel voor kleding en verzorgden anderen lessen Nederlandse taal.

Burgemeester Sander Schelberg is vol lof over de Hengelose hulpvaardigheid en gastvrijheid: "Door deze gastvrije houding hebben de vluchtelingen zich hier toch even veilig en ‘thuis’ kunnen voelen. We hebben ze iets mee kunnen geven van ons noaberschap, iets waar we als Twente trots op kunnen zijn.”

Kritiek en corona

Met name de eerste dagen klonk er de nodige kritiek. Met name op de wijze waarop het besluit genomen is. De PVV liet destijds bij monde van fractievoorzitter Jeanet Nijhof weten 'het absurd te vinden dat Hengelo het hele quotum voor de provincie op moet vangen': "Daarbij vinden wij dat vluchtelingen in eigen regio opgevangen moeten worden."

Daarnaast was er vorige week de corona-uitbraak onder 21 bewoners. "Zowel voor de bewoners als voor het personeel was dit een nare situatie. Door de quarantaine kon bijvoorbeeld een aantal activiteiten niet doorgaan. Zo had het ROC al sportlessen voorbereid, Oyfo een mini-concert in de planning en lag er van restaurant Lust een aanbod om gebruik te maken van hun professionele keuken. Onder de bewoners zaten namelijk ook professionele koks. Zeer goedbedoelde initiatieven, die dus helaas door corona geen doorgang konden vinden", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Hazemeijer coa opvang vluchtelingen STILL 2 RTV OOST
De vluchtelingen die sinds zondag 24 oktober verbleven in het Hazemeijercomplex in Hengelo zijn vertrokken. © 1Twente / archieffoto

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.