Corona in Twente

Metropooldirecteur Johan de Jong: 'De verkeerden worden gestraft'

Nul besmettingen waren de afgelopen weken te herleiden tot concerten in een van de twee vestigingen van Metropool. Toch moet het poppodium, met zalen in Hengelo en Enschede, de komende weken de deuren sluiten. Directeur Johan de Jong snapt het niet: "Wij hebben ons juist voorbeeldig gedragen."

Coronatoegangsbewijzen

Hij doelt met name op het controleren van coronatoegangsbewijzen bij de deur. Dat ging, op een enkel geval na, prima: "Een paar keer moesten we mensen de deur wijzen, omdat hun app door een vormfoutje niet werkte. Mensen die anderhalf uur hadden gereden en zich hadden verheugd op een concert. Dat is erg zuur. Als je dan deze week te horen krijgt dat je alleen nog maar 'seated' concerten kunt houden en dat de tap om acht uur dicht moet, vraag je je af waarvoor je het allemaal gedaan hebt."

icon_main_quote_red_glyph

"Als mensen een mooie avond hebben gehad, is de kans groot dat ze terugkomen. Als je dat niet kunt bieden, is de kans eenvoudigweg kleiner."

Johan de Jong, directeur Poppodium Metropool

'Geen vette show'

Maar een popzaal vol stoelen is toch nog steeds een popzaal? "Vergis je niet. Je gaat terug van 800 naar 250 bezoekers. Meer kun je er niet kwijt, als ze moeten zitten. Daarbij: de meeste acts moet je in een volle zaal zien en horen voor de optimale beleving. Dan krijg je de vette show voorgeschoteld, waarop je je verheugd hebt. Als mensen een mooie avond hebben gehad, is de kans groot dat ze terugkomen. Als je dat niet kunt bieden, is de kans eenvoudigweg kleiner."

Heel jaar wachten?

Veel shows zijn inmiddels al weer verplaatst naar volgend najaar. Moeten we dan een heel jaar wachten om onze favoriete bands live te zien? De Jong: "De agenda voor komend voorjaar is al grotendeels gevuld en het gaat niet om een enkel concertje dat nu moet worden verplaatst, maar om volledige tours. Daarbij moet je nog maar afwachten hoe de besmettingscijfers er dit voorjaar uitzien."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik maak me vooral zorgen om de artiesten. Als belangrijke culturele instelling worden wij geholpen door de overheid, maar dat geldt niet voor hen. Zij trekken steeds aan het kortste eind."

Johan de Jong

Drukste maanden

Dat het pijn doet om in de drukste maanden van het jaar de deur voor in elk geval een paar weken te sluiten is duidelijk, maar Metropool zelf zal ook deze klap wel overleven, weet de directeur: "Ik maak me vooral zorgen om de artiesten, de producenten, de technici. Die hebben vaak geen reserves meer. Als belangrijke culturele instelling worden wij geholpen door de overheid, maar dat geldt niet voor hen. Zij trekken steeds aan het kortste eind."

Focus op talent

Dit weekend zijn er nog drie concerten in Metropool, allemaal seated, daarna is het voorlopig even rustig. Achter de schermen blijven ze echter druk met het vullen van de programmering van het vorig jaar opgestarte Metro TV (online te bekijken via de site van Metropool) en blijft er continu aandacht voor het ondersteunen van talent uit de regio (ondermeer via Metro TV). "En stiekem is er de hoop dat er in december weer iets meer mogelijk is", aldus De Jong, misschien tegen beter weten in.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.