Corona in Twente

Apollo Vredestein pakt productie van autobanden in Enschede weer op

Apollo Vredestein begint vanaf dinsdag weer voorzichtig met productie van autobanden. Sinds 27 maart lag de productie van autobanden helemaal stil vanwege het coronavirus.

456580 502019
Kelly Adams | Tubantia

De bandenfabriek ziet enkele lichtpuntjes in de autobandenbranche. Daarom is donderdag besloten om de productie van personenwagenbanden vanaf volgende week dinsdag voorzichtig aan weer op te schalen naar ongeveer 30 procent van de normaal geplande productie.

De verkoop van autobanden is sinds de uitbraak van de coronacrisis in Europa fors teruggelopen. Daarom moest ook Vredestein besluiten tot een productiestop in Enschede. Maar nu ziet de bandenfabriek dat er vooral in Noord-Europese landen, inclusief Nederland en Duitsland, meer autobanden worden verkocht dan was verwacht.

Meer banden verkocht
Veel mensen wisselen nu hun winterbanden weer naar zomerbanden. En daar profiteert Apollo Vredestein van. âWij verkopen daardoor nu toch meer dan in eerste instantie gedacht. Dit kan ook te maken hebben met dat er aan de aanbod kant veel minder keuze is, omdat alle bandenfabrieken in Zuid-Europa en elders in de wereld volledig gesloten zijnâ, aldus woordvoerder Tamara Oostveen.

Banden met hogere winst
De productie van personenwagenbanden richt zich op dit moment vooral op een aantal belangrijke maten, waar veel vraag naar is. âHet goede nieuws is dat dit met name maten zijn van 17 inch en hoger. Dit zijn banden met hogere winstmarges en dat zijn in deze periode voorzichtige lichtpuntjes die wij goed kunnen gebruikenâ, aldus Oostveen. âWij hopen dan ook dat deze stijgende lijn zich de komende periode blijft voortzetten.â

De productie van landbouwbanden is de afgelopen weken wel gewoon doorgegaan bij de Enschedese bandenfabriek. De verkoop van landbouwbanden in heel Europa blijft goed doorlopen.

Massa-ontslag
Vredestein zit in zwaar weer. Begin maart werd het ontslag van 750 van de 1150 medewerkers aankondigde wegens verminderde vraag en het overbrengen van productie naar een zusterbedrijf in Hongarije, waar de productiekosten vanwege lagere lonen een stuk lager liggen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.