Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede

Wandelen? Dat kan weer door het Lonnekermeer

Het natuur- en wandelgebied Lonnekermeer is sinds afgelopen weekeinde weer volledig geopend voor wandelaars. Na de Natura 2000-werkzaamheden in het afgelopen jaar moest een deel van de zandwegen in het gebied hersteld worden voordat wandelaars er weer konden lopen.

401529 Reinier van Willigen 1
De gehele route is inmiddels weer toegankelijk. In het Lonnekermeer zijn in opdracht van de provincie Overijssel maatregelen uitgevoerd gericht op de bescherming van specifieke flora en fauna en van stikstofgevoelige natuur. Er werden bomen en struiken op de oevers van het Groot en het Klein Lonnekermeer en het Gibraltarven verwijderd en er is slib uit beide meren en het ven gehaald. Ook zijn er sloten gedempt.

Verder is een flink aantal bomen gekapt voor de ontwikkeling van heide en is zogenoemd 'productiebos' (sparren) vervangen door loofbomen. Tenslotte zijn plaggen van voormalige weilanden voor de ontwikkeling van kruidenrijk grasland gebruikt.

Excursies
Landschap Overijssel past de informatieborden de komende periode aan met nieuwe wetenswaardigheden over het Lonnekermeer. De drukbezochte Natura 2000-excursies naar tijdens de werkzaamheden afgesloten delen van het gebied worden dit jaar hervat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen