Hengelo

Acute noodopvang vluchtelingen in Hazemeijer verdeelt Hengelo

De acute noodopvang van honderd vluchtelingen zondagavond in de Hazemeijer zorgt voor verdeeldheid onder de inwoners van Hengelo. Het college van B en W van Hengelo gaf het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dit weekend toestemming om een deel van het complex daarvoor in te richten.,.

Hazemeijer complex opvang vluchtelingen 4
Hengelo is verdeeld over acute noodopvang vluchtelingen in Hazemeijer, blijkt uit een rondgang van 1Twente en reacties op social media © 1Twente

Verdeelheid

Het nieuws over de noodopvang, dat zondagmiddag bekend werd gemaakt aan de inwoners, heeft in korte tijd veel los gemaakt. Een deel van de inwoners is blij dat Hengelo dit gebaar maakt, maar er zijn ook veel andere geluiden, blijkt uit reacties op social media. Een bericht op de Facebook-pagina van RTV Oost had binnen een paar uur ruim honderden reacties.

De gemeenteraad van Hengelo werd zelf zaterdag al door burgemeester Sander Schelberg geïnformeerd over een binnengekomen verzoek van de overheid om uiterlijk zondagavond honderd vluchtelingen op te vangen. De burgemeester liet weten dat binnen Hengelo gezocht werd naar een geschikte plek voor de noodopvang van 100 personen voor een periode van vier weken.

Schelberg beloofde de raad als eerste te zullen informeren, maar benadrukte dat andere gemeenten ook nog op zoek waren naar een geschikte lokatie. De burgemeester vond dat Hengelo een reikende hand moest bieden. "Dit past bij Hengelo," zou Schelberg hebben gezegd.

icon_main_quote_red_glyph

"Het vraagt wat van ons, maar past ook bij ons. Trots!"

Burgemeester Sander Schelberg

Menswaardige opvang

Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, sprak zondag zijn waardering uit voor de gemeente Hengelo en burgemeester Sander Schelberg en de vele professionals en vrijwilligers. 'Er is samen in korte tijd een menswaardige opvang gerealiseerd."

Ook vanuit de Hengelose politiek werd zondag meteen gereageerd op het besluit van het Hengelose college van B en W om honderd vluchtelingen op te vangen."Trots dat we in Hengelo op deze wijze verantwoordelijk kunnen nemen en dat ook doen. Dit is mijn stad," schrijft Hanneke Steen, fractievoorzitter van het CDA.

Reacties inwoners

Op internet wordt verdeeld gereageerd op de komst van de 100 vluchtelingen. Ook veel positieve reacties op het besluit van de gemeente Hengelo. "Goed bezig," gemeente Hengelo, "mensen in nood moet je altijd helpen," zegt Albert Visscher.

Raymond uit Enschede post op Twitter: "Ook onze stad zal uiteindelijk de verantwoordelijkheid moeten nemen. Beter nu dan later." Harm Mengerink schrijft op Facebook: Ik hoop dat de vluchtelingen zich snel thuis voelen in het gastvrije Hengelo, tevens hoop ik op meer gezellige drukte in de binnenstad."

Er zijn ook bewoners de teleurgesteld zijn dat alleen direct omwonenden een brief hebben gehad. "Leuk dat we dit altijd via Facebook moeten vernemen en niet per brief voor heel hengelo," schrijft Suzanne de Ridder.

Een kritische geluid komt ook van Gerwin Kivits op de noodopvang van de vluchtelingen op Facebook: "Goh , ik ben woningzoekende, slaap al weken in mijn auto, omdat ik nergens terecht kan na mijn scheiding. Ik word hier pisnijdig van. Niet om het feit dat er vluchtelingen komen, maar meer om het feit dat er voor "Eigen nederlanders" niets te vinden is."

icon_main_quote_red_glyph

“Absurd dat Hengelo het hele quotum voor de provincie moet opvangen”

Jeanet Nijhof, fractievoorzitter PVV Hengelo

'Besluit buiten de raad is ongehoord'

De PVV in Hengelo vindt het ongehoord dat het genomen besluit compleet buiten de raad omgaat. “Wij vinden het ook absurd dat Hengelo het hele quotum voor de provincie op moet vangen,” zegt Jeanet Nijhof. “Daarbij vinden wij dat vluchtelingen in eigen regio opgevangen moeten worden. Dat de Europese Unie daarin faciliteert prima en Nederland kan ook bijdragen.”

Ook Lokaal Hengelo is verbaasd over de handelwijze van dit college. "Dat Hengelo gevraagd wordt om asielzoekers op te vangen had je als college wellicht kunnen verwachten en kunnen anticiperen door middel van een participatievraag aan de inwoners." De fractie zegt dat inwoners en raad voor een voldongen feit worden gesteld.

"Helaas is van zorgvuldigheid geen sprake meer omdat we pas gisteren geïnformeerd zijn en vandaag via een persbericht ook de inwoners," zegt raadslid Seviye van Wier-Koca. "Lokaal Hengelo is niet tegen de opvang van asielzoekers, maar betreurt hierbij het voorbijgaan aan de opinie van zijn eigen inwoners en volksvertegenwoordigers. Helaas is dit met dit college in de afgelopen periode te vaak gebeurd."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.