1Twente

Studenten Windesheim maken inwoners Nijverheid warm voor verkiezingen

Hoe staat het ervoor met de leefbaarheid in de Hengelose wijk De Nijverheid, wat zijn de grote uitdagingen en waar blinkt de wijk in uit? Vijf studenten journalistiek van Hogeschool Windesheim onderzoeken dit momenteel met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Vrijdag 15 oktober was Liam Heeremans, één van die studenten, te gast bij 1Twente Vandaag.

Vertrouwen

“We hebben inmiddels vijf weken voorbereiding achter de rug en nu begint de productiefase”, vertelt de derdejaars student journalistiek uit Emmen. “In die vijf weken voorbereiding zijn we al heel wat over de wijk te weten gekomen en zijn we daadwerkelijk de dialoog gestart met de mensen in de buurt. Hierdoor win je vertrouwen en leer je de mensen en de wijk pas echt goed kennen."

Verkiezingen

Heeremans: “Ons doel is om de gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht te brengen bij de inwoners aan de hand van de thema's die er spelen en daarmee de interesse in de politiek te vergroten en de opkomst bij de verkiezingen te verhogen. Daarover maken we vervolgens reportages, podcasts en verhalen voor de site van 1Twente." Als het werk van de studenten erop zit, gaat 1Twente verder op de ingeslagen weg. Ook twee andere Hengelose wijken worden dan onder de loep genomen: Groot Driene en Slangenbeek.

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

Dinsdag 26 oktober zijn de studenten te gast zijn bij Hengeloos Peil. De show staat volledig in het teken van De Nijverheid en wat er speelt in de wijk. Hengeloos Peil is die avond tussen 19.00 en 20.00 uur te zien via 1twente.nl en op vrijdag 29 oktober om 22.00 uur via het televisiekanaal van 1Twente.

Uitdagingen

Heeremans en zijn studiegenoten hebben al de nodige gesprekken gevoerd met inwoners van de wijk, vertelt hij: "De grootste uitdaging waarvoor De Nijverheid de komende jaren wordt gesteld, is het aardgasvrij maken van de wijk. Daarover maakt menig inwoner zich zorgen. Mensen vragen zich af: Krijgen we straks inderdaad een warmtenet in de wijk? Wat kost dat? Kunnen ze ons verplichten tot een aansluiting? En wat als de gasprijzen en de daaraan gekoppelde warmtenetprijzen blijven stijgen? Naast de energietransitie zijn onder meer de slecht onderhouden tuintjes van veel huurwoningen, vandalisme op Station Gezondheidspark en het achterstallig onderhoud van veel huurhuizen gespreksonderwerpen op straat.”

icon_main_quote_red_glyph

“Ons doel is om de gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht te brengen bij de inwoners aan de hand van de thema's die er spelen en daarmee de interesse in de politiek te vergroten en de opkomst bij de verkiezingen te verhogen."

Liam Heeremans, student journalistiek Hogeschool Windesheim

Raadsleden

Heeremans geeft aan dat straks ook met raadsleden gesproken zal gaan worden. "Het uiteindelijke doel van het project is om de partijprogramma’s zo lokaal mogelijk te maken en daarmee zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen."

Inwoners van De Nijverheid die tips hebben of met de studenten in contact willen komen, kunnen een mail sturen naar nijverheid@1twente.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.