Hengelo

Hengelo eert overleden baby's: 'Ik blijf voor altijd Joeps moeder'

Verschillende Hengelose gebouwen, waaronder het stadhuis, zijn deze week in de avonduren blauw en roze verlicht. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het taboe dat rust op het onderwerp doodgeboren baby's. Deze week is het namelijk 'Baby Loss Awareness Week'. Oprichtster van Steunpunt Nova Ruth van den IJssel en vrijwilliger en geboren Hengelose Rianne Leeuwis vertelden erover in 1Twente Vandaag.

"Positieve reacties"

Steunpunt Nova heeft het Engelse initiatief naar Nederland gehaald. Van den IJssel: "In 2019 was de eerste Nederlandse Baby Loss Awareness Week. Vorig jaar zijn wij klein begonnen en dit jaar is het al echt gegroeid. Er is ontzettend veel aandacht voor. De gemeenten die wij hadden benaderd, reageerden heel positief. Zo ook de gemeente Hengelo. Daar zijn wij heel blij mee", aldus de Diemense.

Kindje verloren

In februari 2022 bestaat Steunpunt Nova drie jaar. Van den IJssel: "Ik heb Steunpunt Nova opgericht omdat ik iets wilde betekenen voor ouders die hun kindje verloren hebben. Dit komt omdat ik zelf ook mijn kindje verloren ben. In 2010 werd ik zwanger van onze derde. Toen ik 32 weken zwanger was, ging het echter mis. Ik voelde geen leven meer. Aan het einde van de dag kregen we het verschrikkelijke nieuws te horen: onze baby leefde niet meer. Zo stond ik een paar dagen later met een zwangere buik op het kerkhof een plekje uit te zoeken."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik stond met een zwangere buik op het kerkhof een plekje uit te zoeken voor mijn overleden baby"

Ruth van den IJssel

Verlichte gebouwen

Ziekenhuizen, stadhuizen, bruggen en standbeelden worden in verschillende gemeenten verlicht om aandacht te vragen voor het verdriet van ouders met doodgeboren baby's' en baby's die vlak na de geboorte overleden zijn. De oud-Hengelose Rianne Leeuwis, vrijwilliger van Steunpunt Nova, heeft zelf ook in deze situatie gezeten: "In 2018 was ik zwanger van mijn tweede zoontje. Ik ben toen zeven weken opgenomen geweest in het ziekenhuis met gebroken vliezen. Mijn zoon Joep is, toen ik 31 weken zwanger was geboren. Hij was toen nog heel klein en had daarbij ook nog een bacterie-infectie opgelopen. Joep is vijftien uur na zijn geboorte overleden. Hij was niet sterk genoeg om tegen die bacterie te vechten. Op dat moment vallen al je toekomstdromen in duigen."

icon_main_info_white_glyph

20.000 miskramen

Jaarlijks zijn er tot de zestiende week zwangerschap zo'n 20.000 miskramen. Vanaf 22 weken zwangerschap tot een maand na de geboorte overlijden er ieder jaar ruim 1.250 baby's. Steunpunt Nova is een landelijke organisatie die ouders ondersteunt die lijden onder het verlies van hun kinderen. Het team bestaat uit ouders die zelf ook kortgeleden een kindje hebben verloren.

"Gevoelens werden weggestopt"

Volgens Leeuwis is het heel belangrijk dat er gepraat wordt over het verliezen van een baby. "Vroeger, en dan praat ik over zo'n dertig jaar geleden, werden de gevoelens helemaal weggestopt. Mensen vonden het een moeilijk onderwerp. Het is juist heel belangrijk dat er wél over gepraat wordt. Je bent toch trotse ouders geworden, ook al kun je niet voor het kindje zorgen. Wij ondersteunen de ouders hierbij. Doordat wij met hetzelfde soort verlies zitten, weten wij goed waar andere ouders op dat moment behoefte aan hebben. Zo kunnen wij hen goed ondersteunen."

'Wave of lights'

Vrijdagavond wordt de Baby Loss Awareness Week afgesloten met een 'wave of lights'. Om 19.00 uur worden er wereldwijd lichtjes aangestoken door ouders om de overleden baby's te herdenken. "In Nederland wordt de week ook mooi afgesloten. In Nunspeet kun je een verlichte route lopen van een half uur", aldus Leeuwis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.