Enschede
Video

Democratisch Platform stapt uit Enschede Akkoord: ‘Het is trekken aan een dood paard’

Ruim drie jaar nadat het Enschede Akkoord tot stand kwam, is er nu een serieuze breuk: Democratisch Platform stapt eruit.

Fenomeen

Aan de start was het nog een fenomeen in Nederland. Eindelijk was een manier gevonden om Enschedeërs bij het politieke werk in de stad te betrekken.

Ook Morgan Brejaart van Democratisch Platform ging, net als andere raadsleden, enthousiast de straat op om met stadsgenoten over hun stad te praten. Nu vertelt hij waarom zijn partij niet meer meedoet. “Het was trekken aan een dood paard”.

Dicht bij de burger

Het is niet dat Brejaart het Enschede Akkoord niet zag zitten. Integendeel: “Een fantastisch initiatief. De bedoeling was een brug te slaan tussen wat op straat gebeurt en het stadhuis. We wilden dicht bij de burger komen. Informatieophalen en die meenemen in het beleid.”

Het leek zo mooi. Iedere partij leverde een gemeenteraadslid aan de commissie. Voorwaarde was om geen politiek te bedrijven en vooral naar de Enschedeër te luisteren.

Dichtgetimmerd

Precies daar ging het mis volgens het Democratisch Platform. “Meepraten kan, meebeslissen niet. Want waar de bewoners over willen praten is in beton gegoten. Alles is in het coalitieakkoord dichtgetimmerd.”

Hij haalt z’n schouders en stelt de retorische vraag of er een voorbeeld is van een geslaagde actie van de commissie Enschede Akkoord. Brejaart kan er zelf geen noemen.

Wijkraad

Hij stelt voor het in een volgende raadsperiode anders te doen. “Roep een wijkraad in het leven die aan tafel kan zitten met de gemeente. Geef die een mandaat en positie. Zorg dat je over onderwerpen praat waar nog ruimte is om mee te doen of begin voorin het traject.”

Doorstart

Een doorstart voor het Enschede Akkoord is best mogelijk concludeert Brejaart, maar ‘zorg dan dat de bewoners in zo’n commissie meer invloed krijgen en maak het minder politiek.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.