Hengelo
Cultuur

Paul Hoebee: 'Hengelo moet beeldende kunst serieus nemen'

Wat heeft Hengelo over voor een permanente expositieruimte voor beeldende kunst? En is dat genoeg? In de vorige week aangenomen Cultuurnota wordt een bedrag van jaarlijks 75.000 euro genoemd, maar dan voor zogeheten 'pop up-exposities', geen vaste plek dus. De raad heeft de nota aangenomen met als randvoorwaarde dat B&W met een financiële onderbouwing moet komen, waaruit moet blijken dat 75 mille voldoende is voor een permanente kunstzaal. Kunstenaar Paul Hoebee denkt dat minimaal het dubbele nodig is.

1,5 ton per jaar

Dat vertelde hij donderdagmiddag bij 1Twente Vandaag: "Een eenvoudige rekensom leert dat je voor 1,5 ton op jaarbasis een geschikte ruimte moet kunnen vinden. In dat bedrag zitten behalve de huur ook de kosten voor gas en licht en zo'n 0,5 fte aan personele ondersteuning."

'Pop-up geen goed idee'

Hoebee zou het zonde vinden wanneer die 75.000 euro uitgegeven gaat worden aan exposities op steeds wisselende plekken, 'pop-up' zoals dat heet: "Dan hoef je weliswaar geen huur te betalen, maar moet je wel steeds vele tientallen meters aan tentoonstellingswanden optuigen. Dat gaat je zeker 6.000 à 7.000 euro kosten. Als je dan tien exposities op jaarbasis verzorgt, ben je die 75.000 euro al kwijt. En dan komen de overige kosten er nog bij."

1.160 bezoekers

De in de Kasbah woonachtige kunstenaar is inmiddels ervaringsdeskundig. Hij organiseerde samen met collega en buurman Metin Yirtici in september een expositie in de voormalige V&D met werk van bijna honderd Hengelose kunstenaars: "Het was een ongekend succes. In twaalf dagen tijd hadden we meer dan 1.160 bezoekers. Er is dus echt wel animo voor beeldende kunst in Hengelo."

Kernvoorziening

Ooit was de beeldende kunst in Hengelo een zogeheten 'kernvoorziening', vergelijkbaar met Poppodium Metropool, Schouwburg Hengelo en Bibliotheek Hengelo. Hoebee vindt het doodzonde dat dat etiket eraf is gehaald: "Nu is en blijft het een ondergeschoven kindje, waar we voor moeten blíjven strijden. En waarom? Hebben schrijvers ooit een eigen bieb moeten bouwen of acteurs een eigen schouwburg?"

icon_main_quote_red_glyph

"Hebben schrijvers ooit een eigen bieb moeten bouwen of acteurs een eigen schouwburg?"

Paul Hoebee, kunstenaar

Subsidieverzoek afgewezen

Wat Hoebee en Yirtici tegenviel toen zij de expositie in de oude V&D wilden organiseren, was de medewerking van de gemeente Hengelo. Een eerste verzoek om subsidie werd afgewezen, omdat het tweetal het verzoek te laat indiende: "Maar daar konden we niks aan doen. We kregen pas kort van te voren deze mogelijkheid in onze schoot geworpen." Nu is het hopen op geld uit het potje 'post-coronagelden'. Daaraan is echter een voorwaarde verbonden: de indieners moeten zelf 30 procent van de kosten voor hun rekening nemen: "Dat geld kunnen we alleen op een creatieve manier zien te bemachtigen, via de kunstenaars zelf. Dat moet wel gaan lukken, maar het motiveert natuurlijk niet dat het op deze manier moet."

AkkuH

Hoebee wil naar eigen zeggen 'niet alleen maar klagen over de gemeente': "Ik ben van de positieve benadering. Ik snap best dat de gemeente geen tonnen overheeft voor de beeldende kunst na het debacle met AkkuH (de expositieruimte op het Hazemeijerterrein kostte Hengelo jaarlijks 4 ton, red.), maar we moeten wel zorgen dat een stad van 80.000 inwoners een fatsoenlijke ruimte tot z'n beschikking krijgt. Voor een bruisende stad heb je meer nodig dan terrassen en winkels.:

KunstNonStop

Om de online zichtbaarheid alvast te vergroten heeft Hoebee aansluiting gezocht bij het Enschedese initiatief KunstNonStop. Dit is hét platform voor kunstliefhebbers, professioneel beeldend kunstenaars en culturele instellingen in Enschede en omstreken. Hoebee: "Toen alle galerieën in Hengelo waren weggevallen, hebben we contact gezocht. We krijgen op die website een eigen knop 'Hengelo' met daaronder informatie over alle aangesloten kunstenaars. Dat is nog wel afhankelijk van een gemeentelijke subsidie van maximaal 9.000 euro per jaar, maar ik heb vernomen dat dat geld in dit geval geen probleem zal zijn."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.