Twente
Enschede

Corona noch vleermuizen houden het Militaryfeestje tegen

De Military Boekelo viert deze week haar gouden jubileum. Na een 'militaryloos' 2020 vanwege corona, kan het grote internationale paardenevenement dit jaar gewoon doorgaan. Met maar een paar coronarestricties.

Er zijn geen beperkingen op het aantal toeschouwers, maar bezoekers moeten nog wel hun coronatoegangsbewijs laten zien. “En in de shuttlebussen die van de Grolsch Veste en het Rutbeek naar het Militaryterrein rijden, moet een mondkapje worden gedragen. En daar hebben we een sponsor voor gevonden”, aldus Zandstra.

Drukte

De komende dagen wordt er hard gewerkt meldt de directeur. Vorige week ging het nog om de groffe opbouw van het terrein, vanaf begin deze week gaat het om de details en de afronding. “Het is hier een enorme drukte.”

Vleermuizen

Het leek er even op of de Stichting NatuurAlert nog roet in het eten wilde gooien, omdat het evenement de rust van de vleermuizen op het terrein zou verstoren.

De rechter vroeg de partijen een poging te wagen er gezamenlijk uit te komen. Afgesproken is dat de organisatie van de Military een extra geluidsonderzoek gaat uitvoeren en dat zaterdagavond om 19.00 uur wordt gestopt met de activiteiten in plaats van 19.15 uur.

Donderdag hebben de geluidsmetingen plaats. Op grond van de resultaten kan een ecoloog toetsen of er sprake is van verstoring. Ook over de lichtuitstraling zijn afspraken gemaakt. Daarop trok Stichting Natuuralert haar bezwaren in.

Geen uitbundigheid

De vijftigste editie van het paardenevenement krijgt wel wat aandacht in de vorm van een receptie voor alle betrokkenen op woensdag, een dik magazine met terugblikken en foto’s op het Militaryterrein die naar beelden en bijzondere momenten uit het verleden wijzen.

“Maar dat is het wel zo’n beetje. “We hebben de verhuizing en het covidjaar achter de rug. Uitbundig uit de bocht vliegen met dit jubileum leek ons niet zo verstandig.”

Vastgeroest

Toch blijft het coronagevoel nog wel na-ebben. Zandstra ziet dat tentenbouwers. Leveranciers, inrichters zo hun problemen hebben om de zaken op te bouwen. En dat zijn organisatie weer moet wennen. “Er is te kort aan personeel en materialen. Het lijkt wel of alles vastgeroest heeft gezeten. We moeten weer op gang komen.”

Top van de wereld

De visie van Zandstra en de zijnen op voorzetting van het evenement heeft er niet onder geleden. “We zijn na dit jaar helemaal klaar met de accommodatie en hoeven straks alleen maar te onderhouden. Sportief behoren we met ons evenement tot de top van de wereld. We doen goed mee op het gebied van zaken en plezier.”

Verdere professionalisering van het evenement en verbeteren van de kwaliteit zijn voor Zandstra de sleutelwoorden om de Military de komende jaren verder uit te bouwen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.