Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Diabetes 2: ‘Daar kun je heel veel zelf aan doen’

Wie ‘suiker’ heeft, kan veel doen om ernstige complicaties te voorkomen. Daar komt bij dat er steeds meer technische snufjes beschikbaar zijn voor mensen met diabetes 2. Met die boodschap toert een hele trits aan Twentse (semi)zorgorganisaties door de regio.

Diabetes 2 is het type suikerziekte dat niet-erfelijk is. Daarmee is meteen iets over de oorzaak gezegd: het is een ziekte die samenhangt met een ongezonde leefstijl. Standaard worden medicijnen voorgeschreven om de gevolgen in te tomen.

Aantasting van lichaamsfuncties

Die gevolgen zijn niet kinderachtig. Diabetes heeft een negatief effect op de doorbloeding. Als die slechter wordt, laat het effect zich raden: allerlei organen en functies worden aangetast. Dat kan leiden tot uitval en zelfs verlies van organen en functies.

Medicijnen helpen, maar leefstijl - eten, bewegen, rust - heeft minstens zoveel invloed. Sterker: soms kan aanpassing van de levensstijl zelfs genezing betekenen.

icon_main_info_white_glyph

Steeds meer patiënten

Nederland telt zo’n 1,2 miljoen mensen met ‘suiker’ - dat is 1 op de 14 inwoners. Daar komen er elke week duizend bij, volgens het Diabetesfonds. 1,1 miljoen hebben pre-diabetes, een voorfase van diabetes type 2.

In 2013 meldde het RIVM ruim 800.000 patiënten. In 2019 waren dat er ruim 1,1 miljoen. In 2040 zijn er ruim anderhalf miljoen mensen met diabetes type 2

Diabetes 2 Ernst Bergboer
In gesprek over diabetes op het Van Heekplein
Beeld: Ernst Bergboer

Grip op diabetes

Organisaties als de UT, Saxion en het ROC werken samen met gezondheidsclubs in de regio aan technologische hulpmiddelen voor mensen met diabetes. Zo bestaat er een sensor die zo’n twee weken lang de bloedsuikerwaarde meet. Dat scheelt prikken, maar het maakt het ook mogelijk om te meten wat bepaalde voedingsmiddelen met die waarde doen. Apps helpen om zicht en grip te krijgen op leefstijl.

“Met je leefstijl kun je heel veel doen, met name met diabetes type 2”

Gezondheid in Twente onder landelijk gemiddelde

Het programma ‘Grip op diabetes’ is onderdeel van een breder programma dat de gezondheid van Twentenaren moet bevorderen. Aanleiding is onderzoek waaruit blijkt dat inwoners van deze regio wat minder gezond zijn dan elders in het land.

Diabetes 1 Ernst Bergboer
Anne-Ruth Oosterbroek (ROC Twente) in gesprek over diabetes
Beeld: Ernst Bergboer

Een op de tien mensen met ‘suiker’ heeft diabetes type 2. Bij dat type is het verband tussen leefstijl en de ziekte het grootst. Erfelijke invloeden spelen een rol, maar beweging en voeding zijn belangrijke factoren die bepalen of de ziekte daadwerkelijk de kop opsteekt, of niet.

Diabetes type 2 ontstaat dan ook vaak pas op latere leeftijd.

Schermopname 13
Lees ook
Gaan deze apps je echt veel gelukkiger maken?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.