Hengelo

Geliefde Syrisch-Orthodoxe Priester Abuna Chori Gabriel Kaya overleden

De eerste Syrisch-Orthodoxe priester van Nederland, Abuna Chori Gabriel Kaya, is donderdag in Hengelo op 78-jarige leeftijd overleden. Kaya zette zich zo'n veertig jaar in voor zijn gemeenschap.

Syrischorthodoxepriester
Kaya was nauw betrokken bij zijn grootse geloofsgemeenschap. © Fotograaf: niet bekend

"Onze geliefde priester is in het bijzijn van zijn vrouw Choriye Nisana Kaya en zijn (klein)kinderen overleden," meldt de Syrisch Orthodoxe gemeenschap van de Moeder Gods Mariakerk te Hengelo vrijdag. "Abuna Chori was voor meerdere generaties een baken van liefde voor God, een herkenningspunt van stabiliteit en van gemeenschapszin voor de vele vluchtelingen uit Mesopotamië."

Heilige Moeder Gods Mariakerk

Chori Gabriel Kaya werd in 1943 geboren in Hah, een dorp in Zuidoost Turkije. Vanaf zijn priesterwijding op 29 augustus 1981 was hij priester in de Mor Yuhanen kerk in Hengelo. Hij was niet alleen de eerste Syrisch-Orthodoxe priester in Nederland, maar ook een van de eersten van Europa. In 1996 heeft hij samen met zijn gemeenschap de Heilige Moeder Gods Mariakerk gebouwd aan de Sportlaan Driene, waar hij ruim 24 jaar priester is geweest. De kerk is vernoemd naar de kerk uit het geboortedorp van Abuna Chori.

Gezondheidsproblemen

Op 11 oktober 2020 ging Chori Gabriel Kaya met emeritaat en was het de bedoeling zijn opvolger in te werken en te ondersteunen. Helaas liet zijn gezondheid hem in de steek en werd hij met de dag zieker. Hierdoor kon hij zijn opvolger Priester Yuhane BarSaliba niet begeleiden, waar hij zich erg op had verheugd. Ook het groots vieren van zijn 40-jarige jubileum kon niet. In plaats daarvan is het jubileum klein maar hartelijk in het ziekenhuis gevierd.

Nauw betrokken

Kaya was nauw betrokken bij zijn grootse geloofsgemeenschap. Hij stond altijd klaar om zijn gemeenschap te dienen. "In de afgelopen jaren heeft hij trots en eervol de zeven heilige sacramenten van de Syrisch Orthodoxe kerk toegediend. Daarbij heeft hij vele huwelijken mogen afsluiten, kinderen mogen dopen, ziekenzalvingen, begrafenissen mogen begeleiden, de biecht afgenomen, vele eucharistievieringen en was hij gewijd als Priester. Daarnaast hield hij zich bezig met de kunst van de kalligrafie, en heeft hij vele boeken in het Aramese schrift, de taal van Jezus, geschreven."

De Syrisch Orthodoxe gemeenschap van de Moeder Gods Mariakerk te Hengelo zegt na veertig jaar én met veel verdriet afscheid te nemen 'een prachtige man' die zijn gemeenschap niet beter had kunnen dienen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.