Enschede
Cultuur
Video

Neem mij voor lief: symbiose van poëzie en fotografie

Een dichter roept met woorden beelden op. Een fotograaf schept beelden waar je woorden bij zoekt. Als het een beetje een goede dichter of fotograaf is, in elk geval.

Het Enschedese duo Regine Hilhorst - in casu: de dichter - en fotograaf Indra Simons zagen eigen werk weerspiegeld in dat van de ander. Ze besloten samen te werken. Het resultaat heet ‘Neem mij voor lief’. Zaterdag wordt het gepresenteerd.

Over de liefde

‘Neem mij voor lief’ gaat over de liefde. Dat mag geen verrassing heten. Simons speelde al een tijd met de gedachte om een aantal foto’s die zij in de loop der jaren verzamelde te bundelen. “Maar alleen foto’s… Daar moest iets bij.” Zij had Hilhorst leren kennen, belde haar op en het idee was geboren.

Expositie

“Dit was ook het moment”, zegt Simons. Hilhorst vult aan: “Het was coronatijd en je wilt toch iets doen.” Hilhorst is, behalve dichter, ook theatermaker. Dat viel stil. Hetzelfde gold voor bruiloften - er is tijdens de opeenvolgende lockdowns maar heel weinig getrouwd.

icon_main_quote_red_glyph

Regine verwoordt een situatie waarin je je kunt verplaatsen; ik kon het me helemaal voorstellen

Indra Simons in 1Twente Vandaag

De eerste uiting van de samenwerking was een expositie in de Enschedese Lane of Love, in het alledaagse gebruik de Langestraat geheten. Tot een met het afgelopen weekend hingen daar foto’s van Simons met de gedichten die Hilhorst daarbij maakte. Die expo krijgt een vervolg in de aanloop naar Kerst, als de Stadsherberg weer opengaat

Bruidsfoto Award

Veel meer foto’s en gedichten staan in de bundel, die aanstaande zaterdag wordt gepresenteerd. Het gaat om trouwfoto’s, maar dan uit de koker van Simons. “Ik wil graag foto’s maken die je voelt, ongeposeerd, de echte momenten.” Een heel aantal van die foto’s viel in de prijzen, juist om het onverwachte. Onlangs nog won Simons de Bruidsfoto Award, een Nederlandse prijs voor de beste trouwfoto van het jaar.

Awardwinnende foto Indra Simons
De foto waarmee Indra Simons de Bruidsfoto Award 2021 won © Indra Simons

Intuïtie en associatie

De gereedschapskist voor dat werk bestaat uit weten welke bruiloftsgasten een bijzondere band met elkaar hebben, aanvoelen wanneer het moment zich aandient en weten hoe ‘m technisch te vangen in een plaat. De foto waarmee ze deze laatste prijs won, is niet opgenomen in het boek.

Ook Hilhorst werkt intuïtief. “Als ik zo’n foto zie, krijg ik een associatie. Dat is mijn ingang. Die probeer ik te verdiepen, of juist een heel andere kant uit te gaan.”

icon_main_quote_red_glyph

Ik zag die foto’s en ik dacht: ‘Daar zou ik zou iets bij kunnen bedenken’

Regine Hilhorst in 1Twente Vandaag

Presentatie

Zaterdag om half twee vindt de presentatie van ‘Neem mij voor lief’ plaats in het Arendsmanhuis, Blijdesteinlaan 83. Aanmelden is noodzakelijk. Dat kan met een mailtje.

Rond de presentatie is een programma met op muziek gezette teksten van Hilhorst, uitgevoerd door haarzelf en begeleid door pianist Bert van der Veen. Simons zal iets vertellen over fotografie en de manier waarop zij werkt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.