Hengelo

Kermis als vanouds: 'Ik heb het in al die jaren niet zo druk gezien in Hengelo'

De Lambertuskermis was afgelopen weekend de eerste grote kermis in de regio in 1,5 jaar tijd. Van woensdag tot en met zondag brachten tienduizenden liefhebbers een bezoekje aan de Hengelose binnenstad. Met als gevolg lange rijen voor de meest spectaculaire attracties, overvolle terrassen én blije gezichten bij alle betrokken ondernemers.

Frans Gigengack

De Hengelose oud-kermisexploitant Frans Gigengack was maandag rond het middaguur verbaasd om te zien dat bijna alles al weer was afgebroken. Gigengack had nog graag een paar succesverhalen gehoord van z'n voormalige collega's. Hij was er natuurlijk ook geweest de afgelopen dagen: "Het was een topfeest. De kermisexploitanten hebben geweldige zaken gedaan, maar ook de Hengelose horeca. De terrassen zaten overal bommetje vol. Na een dik jaar corona was dit voor veel mensen weer het eerste echte uitje", aldus de man die jarenlang een draaimolen bestierde op de Lambertuskermis.

Botsauto's

Martin Speelman (rechts op de afbeelding) exploiteert de botsauto's, die al zeker 15 jaar op het marktplein te vinden zijn. Voor hem was het aanpoten, maar hij heeft genoten: "Ik heb het in al die jaren nog nooit zo druk gezien in Hengelo. Er waren vooral heel veel jongeren in de stad. Je kon merken dat ze weer toe waren aan een verzetje en dat er in de wijde omtrek 1,5 jaar lang geen kermis gehouden is. Ze kwamen dit jaar van heinde en verre."

De jeugd stond soms wel een half uur in de rij voor trekkers als de Disco Jumper, de Super Mouse en de Airborne, ’s werelds grootste vervoerbare booster, met snelheden tot 119 kilometer per uur. Die lange rijen, dat was dan ook een van de weinige punten van kritiek. Naast het feit dat fietsers en brommerrijders soms halsbrekende toeren uithaalden om zich tussen het publiek door te wurmen.

icon_main_quote_red_glyph

"Langs alle toegangswegen hadden we tellers staan, zodat we precies wisten hoe druk het op elk moment was."

Auke Doornbosch, gemeente Hengelo

Fietsers

Organisator en gemeenteambtenaar Auke Doornbosch (links) daarover: "We hebben in de Hengelose binnenstad te maken met zogeheten 'shared space'. Dat wil zeggen dat alle weggebruikers de beschikbare ruimte moeten delen. Of het nu kermis is of niet, die regels gelden altijd. Er zijn gelukkig geen ongelukken gebeurt, voor zover ik weet." Lachend: "Dat kon ik bijna niet, je moest er stapvoets doorheen met je tweewieler."

icon_main_info_white_glyph

150 vaccinaties op de kermis

Vrijdag en zaterdag konden kermisbezoekers zich laten vaccineren. Zo'n 150 mensen hebben dat ook daadwerkelijk gedaan. Doornbosch: "Mensen konden kiezen tussen een prik met Pfizer of met Janssen." Bij de prikbus werd enige tijd gedemonstreerd door mensen die tegen deze bijzondere 'attractie' waren, maar volgens Doornbosch is dit vreedzaam verlopen.

Omleidingsroutes

Doornbosch is te spreken over het gedrag en het geduld van de bezoekers: "We konden maximaal 5.000 mensen tegelijkertijd herbergen in de stad. Langs alle toegangswegen hadden we tellers staan, zodat we precies wisten hoe druk het op elk moment was. Dat aantal van 5.000 is alleen op vrijdag op een bepaald moment bijna bereikt. Als we daar overheen gegaan waren, hadden we omleidingsroutes kunnen instellen of attracties tijdelijk kunnen sluiten. Maar het gevaar met dat laatste is dan weer dat je het risico loopt dat mensen rotzooi gaan trappen. Gelukkig kwam het niet zover."

Doorstroomlocaties

Als we 'botsautobaas' Martin Speelman op maandagmiddag aan de lijn hebben, is hij al weer aangekomen op de volgende kermislocatie, in het Friese Berlikum. "Hier staan we op het schoolplein middenin het dorp. Niet te vergelijken met Hengelo. Daarbij gaat vanaf zaterdag 25 september de anderhalvemetermaatregel eraf. Dan kun je op zogeheten 'doorstroomlocaties' zoals een kermis weer bijna alles wat voorheen ook kon."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.