Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Lambertuskermis in 2024 weer geheel binnen de centrumring

lambertuskermis kermis 2021
De locaties van de Lambertuskermis 2024 zijn bekendgemaakt.
Beeld: Lambertuskermis Hengelo / Gemeente Hengelo

De Hengelose Lambertuskermis is in 2024 weer geheel binnen de centrumring te vinden. In 2024 staan de attracties op Burgemeester Jansenplein, Brinkstraat, Enschedesestraat, Marktplein, Molenstraat, Nieuwstraat en Stationsplein.

Binnen de centrumring

Volgend jaar gaat de Bankastraat op de schop en moet de Deldenerstraat openblijven om de stad toegankelijk te houden en dus moest er opnieuw gekeken worden naar de locatie van de kermis.

"We zoeken altijd naar nieuwe ruimtes en ik moet zeggen dat het altijd goed uitpakt. Als je kijkt naar het marktplein, dan is daar best nog veel ruimte voor de attracties", zegt organisator Auke Doornbosch van de gemeente Hengelo. Hij is blij dat de Lambertuskermis in 2024 weer geheel binnen de binnenstadsring is te vinden.

Deldenerstraat

Vanwege de werkzaamheden in de binnenstad en onder meer door de herinrichting van het marktplein moest een deel van de kermis de afgelopen twee jaar noodgedwongen uitwijken naar een deel van de Deldenerstraat. Die werd hiervoor tijdelijk afgesloten vanaf de Bornsestraat tot aan de Langestraat.

De afsluiting van de Deldenerstraat viel niet in goede aarde bij openbaar vervoerders en sommige inwoners. Doornbosch begrijpt dat als geen ander: "De opstelling die we vorig jaar hadden, was mooi, maar je sluit wel een deel van de centrumring af."

Toch kon het niet anders. Door de herinrichting van de binnenstad lagen veel straten open en was het voor de gemeente flink puzzelen om de kermis een plek te geven.

“We zoeken altijd naar nieuwe ruimtes en ik moet zeggen dat het altijd goed uitpakt. Als je kijkt naar het marktplein dan is daar best nog veel ruimte voor de attracties”

De gezelligste

De vijfdaagse kermis in Hengelo trekt jaarlijks zo'n 150.000 bezoekers. De kermis wordt door velen nog steeds bestempeld als de grootste kermis van Oost-Nederland, al is dat feitelijk niet helemaal juist. De grootste zijn is ook geen doel op zich van de gemeente. Doornbosch: "We hoeven écht niet de grootste te zijn, als we maar wel de gezelligste zijn." Het aantal attracties varieert ook per jaar. Het ene jaar zijn het er ruim veertig, het andere jaar wat meer.

20231102 kermisterrein lambertuskermis 2024
In 2024 staan de attracties op Burgemeester Jansenplein, Brinkstraat, Enschedesestraat, Marktplein, Molenstraat, Nieuwstraat en Stationsplein.
Beeld: Gemeente Hengelo

Animo

Exploitanten staan graag met hun zaak op de Hengelose Lambertuskermis, omdat die doorgaans veel publiek trekt. Dat is te merken aan de belangstelling die er is bij de ondernemers om zich in te schrijven voor een plek op de kermis. Ook de tijd van het jaar is gunstig om Hengelo aan te doen. Dat merkt de organisatie ook. "Veel grote attracties hier zijn ook te vinden op andere grote kermissen in het land."

“We hoeven écht niet de grootste te zijn, als we maar wel de gezelligste zijn.”

Spectaculaire publiekstrekkers

Welke bijzondere attracties er volgend jaar op de kermis in Hengelo staan, wordt pas in januari bekendgemaakt. Op 22 januari om 16:00 uur sluit de inschrijving. Op de dagen daarna wordt door het college besloten over toewijzing van de standplaatsen. Hengelo streeft naar een zo aantrekkelijk mogelijke kermis voor de inwoners met zowel kinder- als grootvermaakzaken.

Als het gaat om spectaculaire publiekstrekkers, dan reist een team uit Hengelo zelf het land door om te zien of een attractie wat voor Hengelo is. "De voorbereiding voor de kermis van volgend jaar start eigenlijk al in het voorgaande jaar. Dan is er al contact met kermisexploitanten."

Duurzaamheid

Meteen na iedere kermis wordt er geëvalueerd. Er zijn altijd zaken die verbeterd kunnen worden. Op de editie van 2023 kijkt Doornbosch tevreden terug, met name over de duurzaamheidslag die is gemaakt. "Het is mooi dat de kermis nu al twee jaar volledig elektrisch is door het gebruik van accu's die draaien op volledig groene stroom. Het energienetwerk wordt daardoor ook minder belast."

Als het aan de organisator ligt, dan kan er misschien nog wel een slag worden geslagen als het gaat om duurzaamheid. "We willen ook naar de attracties zelf kijken. Exploitanten hebben tegenwoordig al ledverlichting, maar misschien kan het nog beter."

De Lambertuskermis wordt gehouden van woensdag 18 september tot en met zondag 22 september 2024.

Bekijk een reportage van de Lambertuskermis 2023, gemaakt door 1Twente:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.