Enschede
Cultuur
Video

De inspiratie van het niet weten: dienst voor ongelovigen weer van start

De dienst voor ongelovigen. Onder die vlag tovert Magda Nij Bijvank vier keer per jaar de theaterzaal van Concordia om tot kerk, moskee of tabernakel. Wat je maar wil. De eerste editie vond plaats in de herfst van 2017. Aanstaande dinsdag, na een coronajaar zonder, gaan de kerkdeuren weer open.

Het concept is min of meer geïmporteerd uit Amsterdam, waar een dergelijke dienst al eerder draaide. Nij Bijvank vond het een ‘onwijs leuk idee’, ging kijken en was verkocht. Sinds de herfst van 2017 draait ‘haar’ dienst bij de start van ieder nieuw jaargetijde.

Pokon voor de geest

Met elkaar allemaal dezelfde richting uitgaan, iets meemaken en dan weer geïnspireerd naar huis gaan. De Enschedese theatermaker streeft geen hoge spirituele doelen na met die dienst voor ongelovigen, toch is het niet helemaal pretentieloos. “Ik noem het altijd Pokon voor de geest en voeding voor de ziel.”

Het woord centraal

Het programma en het ritme van de samenkomst houden het midden tussen voorstelling en kerkdienst. Wie wil komen, moet een kaartje kopen: “We gaan niet rond met de collectezak.” Maar er is een koor - meezingen kan soms - en een band, en centraal in de liturgie staat het gesproken woord.

icon_main_quote_red_glyph

Als je niet weet, dan wil je op zoek, dan ga je je dingen afvragen

Magda Nij Bijvank in 1Twente Vandaag

Voor die preek nodigt Nij Bijvank podiumbeesten van naam en faam uit - André Manuel was er zo een - maar ook volstrekt onbekenden. Student Sterre is haar zelf bijgebleven. “De ster van avond. Zij vertelde hoe ze voor haar opleiding bepaalde dingen normaal en abnormaal vond en dat dat daarna volkomen omgedraaid was. Dingen zijn niet zo eenduidig. Dat heeft me geraakt.”

Magda Nij Bijvank Ernst Bergboer
Magda Nij Bijvank © Ernst Bergboer

Dinsdagmiddag is dat psychotherapeut Frank van Baar. Geen preek in de klassieke zin, maar Van Baar neemt voor de verandering zelf plaats op de bank om door Nij Bijvank bevraagd te worden.

"Ik ben benieuwd wat dat met een mens doet, als je dan in dag uit mensen op je bank hebt. Wat het hem kost, wat het hem oplevert."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.