Enschede

Tijdelijke burgemeester van Enschede reageert op commotie rond benoeming: 'Gaat niet over mijn kwaliteiten'

De commotie die deze week ontstond over de benoeming van Theo Bovens tot waarnemend burgemeester in Enschede, gaat niet over zijn kwaliteiten maar over de gevolgde procedure. Dat stelt de hoofdpersoon in kwestie zelf. NRC-journalist Joep Dohmen, die de voorgeschiedenis van Bovens kent, spreekt over 'een integer mens' die als provinciebestuurder de grip op de integriteitsproblemen in de Limburgse politiek verloor.

Woensdag werd bekend dat Theo Bovens (CDA) de tijdelijke opvolger is van Onno van Veldhuizen als burgemeester van Enschede. De geboren Maastrichtenaar was tien jaar Commissaris van de Koning (gouverneur) in Limburg en daarvoor negen jaar wethouder in de gemeente Maastricht.
Zijn benoeming is discutabel, omdat de bestuurder na integriteitsaffaires in april voortijdig opstapte als gouverneur.

Bovendien koos de Overijsselse Commissaris van de Koning Andries Heidema ervoor om eerst de gemeenteraad van Enschede over de aanstelling van Bovens te informeren en daarna pas demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, via een appje. De verkeerde volgorde, meent Ollongren (D66), die zich geschoffeerd voelt.

'Het gaat niet over mij'

Bovens zelf wil inhoudelijk weinig kwijt over de kwestie, maar benadrukt dat zijn kwaliteiten geen onderwerp van discussie zijn. "Het gaat niet over mij, maar over de procedure die gevolgd is", zei hij donderdag bij zijn officiële afscheid als gouverneur tegen de Limburgse omroep L1.

"Dat is echt iets voor Overijssel en de minister. Ik heb uitdrukkelijk ook het signaal gekregen van BZK (Ministerie van van Binnenlandse Zaken, red.) dat het niet over de kwaliteiten van Theo Bovens gaat. Dat is voor mij voldoende. De procedure ligt ver buiten mij."

Geen belletje met Ollongren

Volgens de procedure is er op z'n minst een telefonisch overleg met de minister van Binnenlandse Zaken nodig als er bestuurlijk gevoelige situaties zijn rondom de benoeming van een (tijdelijke) burgemeester. Heidema zei daarover gisteren bij Rtv Oost dat daarover geen twijfel bestaat, omdat de integriteit van Theo Bovens niet ter discussie staat.

NRC-journalist Joep Dohmen, die onder meer de integriteitsschandalen in Limburg volgde, zegt dat de gevoeligheid van de benoeming ligt in het feit dat Bovens opstapte nadat meerdere partijen in de Provinciale Staten hun twijfels uitspraken over de toezichthoudende rol van de gouverneur. "Een deel van de Staten vond hem te weinig daadkrachtig op dit punt."

Onderzoek naar nevenfuncties

Met name een schandaal waarbij een gedeputeerde zijn nevenfunctie (commissaris bij een baggerbedrijf) verzweeg en dus ook eventuele inkomsten uit die functie, is volgens Dohmen noemenswaardig. Die kwestie is onderwerp van een parlementaire enquête.

icon_main_quote_red_glyph

Het was een serieuze integriteitskwestie, maar wat je ziet is dat hij er bij zijn afscheid een carnavalsgrap ervan maakt

Joep Dohmen, NRC-journalist

Donderdag was in Venlo het officiële afscheidsfeest voor de oud-gouverneur. NRC schrijft dat genodigden een magnetische snor droegen als eerbetoon aan de snordragende Bovens. In zijn afscheidsspeech in Limburg kwam Bovens terug op de integriteitskwestie door te stellen dat hij zijn 'nevenfunctie' als carnavalspop Theo d'n Twiede ook niet had aangemeld.

"Ollongren vond dat die gedeputeerde zijn nevenfunctie wel degelijk had moeten opgeven", aldus Dohmen. "Het was een serieuze integriteitskwestie, maar wat je ziet is dat hij er bij zijn afscheid een carnavalsgrap ervan maakt."

Theo Bovens begint op 2 oktober in zijn tijdelijke functie als waarnemer in Enschede. In februari is er waarschijnlijk een definitieve opvolger gevonden voor burgemeester Onno van Veldhuizen.

Banner samenwerking 1Twente en RTV OostHeb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.