Hengelo
Video

Prinses Margriet verbindt heden met verleden bij opening Het Woolde

Onder de naam Huize Avondrust werd precies honderd jaar geleden het eerste bejaardentehuis van Hengelo geopend. Op precies dezelfde plek opende prinses Margriet dinsdagmiddag het vernieuwde verzorgingshuis Het Woolde, een plek voor ouderen met dementie of een lichamelijke beperking. En met een speciale afdeling voor ouderen met een niet-westerse achtergrond.

Verbinding

Tijdens de opening stond de verbinding tussen oud en nieuw centraal. Bij de openingshandeling waren de oudste bewoonster (97) en de jongste werkneemster (15) aanwezig om de prinses de ‘knop van het verleden’ te overhandigen. Daarmee werd teruggeblikt op honderd jaar ouderenzorg in Hengelo. Aan de andere kant was er aandacht voor de laatste technologische ontwikkelingen. Zo speelde zorgrobot Bobby een belangrijke rol bij de openingshandeling. Als verbindende schakel in het heden opende de prinses vervolgens de nieuwbouw.

icon_main_info_white_glyph

Expositie

Na de openingshandeling nam prinses Margriet een kijkje bij de expositie '100 jaar ouderenzorg in Hengelo'. Ook hier kwamen vroeger en nu samen. Zo zag ze op de tentoonstelling bijvoorbeeld een oude kaartenbak, maar ook een iPad voor patiënten-informatie.

Nieuwbouw

Het Woolde was toe aan vernieuwing. De oude gebouwen gingen de afgelopen jaren tegen de vlakte. Daarna zijn in etappes twee nieuwe gebouwen gerealiseerd. Het eerste aan de kant van de Woolderesweg werd in 2019 opgeleverd. Het gebouw aan de Geerdinksweg was in maart van dit jaar klaar voor gebruik. De bewoners hebben een gedeelde keuken en woonkamer en een eigen slaap- en badkamer.

Eerste verzorgingstehuis van Hengelo

Op de plek waar nu Het Woolde staat, stond honderd jaar geleden het eerste verzorgingstehuis van Hengelo, Huize Avondrust. Aleida Lasonder, een in eenzaamheid gestorven Hengelose, liet na haar overlijden in februari 1921 een bedrag van 39.000 gulden na aan de kerk. Dit fortuin mocht volgens haar wilsverklaring besteed worden aan een huis voor oude mannen en vrouwen, wat al een hele tijd een grote wens was van de Hengelose dominee Hiebendaal. Na zes maanden werd Huize Avondrust geopend.

Interculturele afdeling

In maart van dit jaar werd een interculturele afdeling voor demente ouderen met een niet-westerse achtergrond in gebruik genomen. Deze afdeling had dinsdag bij de opening de speciale aandacht van de prinses, aangezien het de eerste afdeling voor deze doelgroep in de wijde regio is. Verpleegkundigen communiceren er vaak met de bewoners door middel van pictogrammen en gebaren. "Demente, niet-westerse ouderen vallen vaak terug op hun moedertaal, waardoor ze soms met een bepaald dialect gaan praten en zelfs de eigen kinderen moeite hebben om hen te verstaan", legt een medewerkster van zorginstelling Carintreggeland uit aan prinses Margriet. "Het is goed dat die ouderen hier nu een eigen plek krijgen. Hier vinden ze aansluiting bij elkaar, aansluiting die ze niet kunnen vinden bij autochtone demente ouderen. Hier zijn ze minder eenzaam."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.