Enschede
Video

Benoeming tijdelijke burgemeester in Enschede schiet minister Ollongren in verkeerde keelgat

De keuze van de Overijsselse Commissaris van de Koning Andries Heidema om Theo Bovens te benoemen tot waarnemend burgemeester van Enschede is slecht gevallen bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister is hier niet vooraf over geïnformeerd. Heidema verklaart zich aan de procedure te hebben gehouden.

De Overijsselse Commissaris van de Koning informeerde woensdagavond eerst de gemeenteraad van Enschede en stelde daarna Ollongren via een app-je voor een voldongen feit. De benoeming van Theo Bovens is discutabel, omdat de bestuurder vanwege integriteitsaffaires voortijdig moest vertrekken als Commissaris van de Koning in Limburg. De benoeming ligt daarom gevoelig bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat juist daarover in overleg wilde met Heidema.

Gepasseerd

Minister Ollongren (D66) voelt zich gepasseerd omdat zij in de keuze voor Bovens onvoldoende is geraadpleegd. Dat meldt het NRC, dat vragen over de benoeming van Bovens stelde aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ollongren liet daarop weten onvoldoende tijd te hebben gekregen om een afweging te maken over de Overijsselse keuze voor Bovens.

Volgens de Volkskrant is Ollongren pas om 20.52 uur via een appje door Commissaris van de Koning Heidema (ChristenUnie) ingelicht. Zo'n veertig minuten voordat de provincie de benoeming in een persbericht bekend maakte. Heidema zegt in een reactie bij RTV Oost te betreuren dat de minister vindt dat zij eerder op de hoogte gesteld had moeten worden van de voordracht. Maar: "Qua procedure hebben wij naar beste weten gehandeld."

Procedure gevolgd

Over het volgen van de procedure verklaart Heidema: "In het voortraject hebben we rondom de voordracht van Theo Bovens, zoals we dat altijd doen, zorgvuldig gecheckt of er risico's spelen rondom de integriteit. Dat hebben we gedaan via gesprekken met betrokkenen, ook in Limburg en ook met Theo Bovens zelf."

Lees verder onder het radio-interview van Andries Heidema bij RTV Oost

'We moeten ons baseren op feiten zoals die bekend zijn. We weten dat er nog een onderzoek loopt naar een aantal zaken, maar er is geen aanleiding te twijfelen aan de persoonlijke integriteit van Theo Bovens", aldus Heidema.

Hij benadrukt dat de procedure zorgvuldig is afgestemd met de gemeenteraad en het college van Enschede. "Het draagvlak voor Theo Bovens als waarnemend burgemeester is in het gemeentebestuur zeer groot."

Werkafspraak genegeerd

Minister Ollongren is evenwel boos op Heidema, omdat hij zich niet aan de werkafspraak voor Commissarissen van de Koning heeft gehouden. De afspraak is dat de minister "tijdig wordt geïnformeerd over de benoeming van een waarnemend burgemeester in een provincie door de Commissaris van de Koning, zodat ook zij nog een eigen afweging kan maken met het oog op haar rol en verantwoordelijkheden.”

Bij bestuurlijk gevoelige situaties is telefonisch overleg met de minister "aangewezen”. Ook dat heeft Heidema niet gedaan, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Keuze omstreden

Theo Bovens (CDA) trad in april van dit jaar af als Commissaris van de Koning in Limburg vanwege de aanhoudende integriteitsschandalen in die provincie. De rol van Bovens hierbij en die van de eveneens afgetreden Limburgse gedeputeerden is nog onderwerp van onderzoek naar de affaires.

Theo Bovens Foto Provincie Overijssel
Theo Bovens wordt de tijdelijke opvolger van burgemeester Onno van Veldhuizen in Enschede © Provincie Overijssel
Banner samenwerking 1Twente en RTV OostHeb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.