Twente
Hengelo

Ruilt ROC-leerling broodje frikandel in voor gezonde mozzarella uit Lattrop?

Wie zegt 'mavo-lunch' denkt al gauw aan een frikandelbroodje en een energiedrankje. Maar het kan gezonder, duurzamer en lokaler, vindt het ROC van Twente. Volgende week opent op de locatie in Hengelo een verbouwde kantine, waar alleen producten uit de streek worden verkocht als lunch en avondeten.

Andra Westerhoff van Buffalo Farm in Lattrop Foto RTV Oost
Andra Westerhoff van Buffalo Farm in Lattrop is een van de deelnemende ondernemers © RTV Oost

Flinke make-over

Veel planten, lichte kleuren en een industrieel design: een van de kantines in het ROC van Twente in Hengelo heeft een flinke make-over gehad. Vanaf 16 september worden hier streekproducten verkocht, geserveerd door mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

'Platteland leefbaar'

Op de menukaart staat pasta uit Hengevelde, mozzarella uit Denekamp, melk uit Agelo en boerenham uit Bentelo. Andra Westerhoff van Buffalo Farm in Lattrop is een van de deelnemende ondernemers. "De buffels hier geven 's ochtends en 's avonds melk. Die melk verwerken wij in mozzarella, die we vervolgens zowel aan huis als aan veel horecazaken in de regio verkopen."

icon_main_quote_red_glyph

"We hopen onder de scholieren hier in elk geval wat meer bewustzijn te creëren."

Koen Olde Hanter

Horeca

Die mozzarella ligt binnenkort dus ook in de kantine van de Twentse mbo-instelling. "Het ROC is een school voor leerlingen, die deels een toekomst hebben in de horeca. Hoe mooi is het om met lokale producten voedsel te gaan koken, in plaats van met producten die van de andere kant van de wereld komen. Lokaal is duurzamer en je houdt het Twentse platteland leefbaar."

'De markt moet het doen'

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher zette vrijdag zijn symbolische handtekening om de samenwerking tussen ROC en de boeren te bekrachtigen. "Dit is een mooi voorbeeld van lokale boeren die voedsel produceren en dat hier op het ROC Van Twente gaan verkopen." De provincie had volgens Ten Bolscher vooral een coördinerende rol; van een 'zak geld' als bijdrage is volgens hem geen sprake. "We hebben de partijen bij elkaar gebracht, maar nu moet de markt het doen."

Voedzame lunch

De kosten voor de lunch en het avondeten in de nieuwe ROC-kantine kunnen volgens de cateraar laag blijven, omdat het ROC het personeel betaalt. Maar of de ROC-scholier(e) ook zit te wachten op zo'n voedzame lunch? "Dat zal moeten blijken. We hopen onder de scholieren hier in elk geval wat meer bewustzijn te creëren, door te laten zien hoe belangrijk lokaal voedsel is", zegt Koen Olde Hanter, die met zijn bedrijf Aanstrekelijk het project tussen ROC en de lokale boeren opzette. "We zien natuurlijk ook veel docenten die hier gaan lunchen, dus het is best wel een breed publiek dat hier straks komt."

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.