Hengelo
Politiek

Onno Fiechter (VVD): ‘Als je je stad wilt leren kennen, is dit de perfecte hobby’

Nu z’n afscheid van de Hengelose gemeenteraad nadert, houdt VVD-fractievoorzitter Onno Fiechter maar wát graag een vurig pleidooi voor het raadswerk: “Als je je eigen stad wilt leren kennen, is dit de perfecte hobby.” Hij en z’n opvolger Mitchell Boers waren dinsdag 31 augustus te gast bij 1Twente Vandaag.

Sfeer

Ondanks dat het een bijbaan is, die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt, heeft de vertrekkende VVD-fractievoorzitter het altijd benaderd als hobby: “Maar zorg dan wel dat je, als je kiest voor de politiek, bij een partij komt, die qua sfeer bij je past. Voor mij is dat de VVD.”

Jeugdig en ervaren

Dat advies hoeft Fiechter al niet meer te geven aan z’n opvolger. De evenoude Mitchell Boers – beide heren zijn 28 – volgt zijn bebrilde partijgenoot per direct op. Ondanks hun jeugdige leeftijd hebben ze allebei al aardig wat ervaring in de politiek: ze werden ongeveer tegelijk lid van de partij, zo’n tien jaar geleden, en waar Boers nu zijn vierde jaar als raadslid gaat volmaken, zal Fiechter volgend jaar Hengelo twee termijnen hebben gediend.

Lees verder onder de foto.

Fiechter boers vvd foto jos rikkerink
Onno Fiechter (links) gaf de voorzittershamer van de Hengelose VVD-fractie maandag letterlijk over aan Mitchell Boers. © Jos Rikkerink / VVD Hengelo

Energie

Ondanks de verdienste die er tegenover staat, heeft Fiechter het altijd als hobby gezien: “Je moet het gewoon leuk vinden om te doen. Ik heb een fulltime baan als adviseur voor de publieke sector, dus elke avond wordt gevuld met raadswerk. Vergaderen, stukken lezen, met mensen praten. En dat kost de nodige energie. Maar zolang het meer energie oplevert dan kost, is dat prima.”

icon_main_quote_red_glyph

"Ik ben er vooral trots op dat de VVD voor het eerst sinds mijn geboorte weer is toegetreden tot het college"

Onno Fiechter

Koopzondagen

Onno Fiechter haalde ook de nodige energie uit z’n politieke successen. Hij wil er twee noemen: “Ten eerste de koopzondagen. Toen ik acht jaar geleden begon, mochten winkeliers twaalf keer per jaar hun nering openen en de gemeente bepaalde dan ook nog welke dagen dat waren. Ik vind: als je een eigen zaak hebt, dan mag je zélf gaan over je openingstijden. Ten tweede ben ik er trots op dat de VVD voor het eerst sinds mijn geboorte weer is toegetreden tot het college. Hengelo was de afgelopen decennia altijd rooms-rood: elke coalitie had een basis van CDA of PvdA.” Voor de duidelijkheid: beide partijen ontbreken tegenwoordig in het bestuur, waarin VVD en Pro Hengelo veruit het grootst zijn.

Versplinterd landschap

Volgens Fiechter moet een fractievoorzitter weten waar hij met de partij naar toe wil en moet hij kunnen verbinden: “Met name in dit versplinterde politieke landschap is dat van het grootste belang. Ik denk dat Mitchell dat prima kan.” Mitchell Boers is blij met die mooie woorden: “Ik vind het eervol dat ik dit mag doen, maar het zijn wel grote schoenen om te vullen. Onno heeft veel bereikt in relatief korte tijd, nadat de partij lang aan de zijlijn heeft gestaan.”

Wethouder?

De vertrekkende liberaal zegt nog niet te weten wat hij vanaf maart volgend jaar gaat doen met z’n vrije tijd: “Ik heb geen gezin of kinderen. Als mensen goede ideeën hebben, mogen ze me bellen. Wel blijf ik in elk geval lid van het regiobestuur van de VVD Regio Oost.” Zien we hem ooit terug op het Hengelose politieke toneel? Mogelijk als opvolger van wethouder Gerard Gerrits? “Nee, Gerard doet het fantastisch. Zeker op zijn terrein, de binnenstad. Mensen klaagden voorheen altijd over de binnenstad en zijn nu verrassend positief. Dat dossier kun je echt aan hem toevertrouwen. Ik heb niet de illusie dat ik dat beter kan.”

Lijsttrekker

Of Mitchell Boers ook de lijst van de VVD gaat aanvoeren bij de komende verkiezingen, zoals Fiechter dat in 2018 deed, is aan de leden van partij. Dat zal dit najaar duidelijk worden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.