Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ophef over tweet Hengelo's FvD-raadslid die vlaggebruik nazi's en lhbti-gemeenschap vergelijkt

Brian Geerthuis Ernst Bergboer
In een reactie laat Geertshuis weten de LHBTI-gemeenschap niet gelijk te stellen aan Nazi-Duitsland, maar het vlagvertoon te vergelijken.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Een tweet van het Hengelose Forum voor Democratie-raadslid Brian Geertshuis heeft voor commotie gezorgd op sociale media. In een tweet vergeleek Geertshuis het vlaggebruik van de lhbti-gemeenschap met het vlaggebruik van Nazi-Duitsland. VVD-raadslid Mitchell Boers heeft aangegeven op persoonlijke titel aangifte te doen.

Geertshuis tweette zondagmiddag een foto van een straatbeeld met nazivlaggen en een foto van een straat met regenboogvlaggen. ‘80 jaar later. Ideologie in your face’ was het bijschrift van de tweet. Op Twitter reageren meerdere mensen verbolgen over de tweet van het raadslid. Ook een aantal Hengelose raadsleden hebben hun afkeur uitgesproken.

(Tekst gaat verder onder foto)

Screenshot tweet Geertshuis
Beeld: Screenshot

'Verwerpelijk'

De Hengelose VVD-fractie reageerde zondagavond op Facebook op de tweet: ‘Simpelweg verwerpelijk en walgelijk is de vergelijking door fractievoorzitter Brian Geertshuis van FVD Hengelo’, schrijft de partij. “De regenboogvlag staat voor acceptatie. Als je dat vergelijkt met de Tweede Wereldoorlog, waar veel mensen zijn vermoord, sla je de plank volledig mis”, zegt VVD-fractievoorzitter Mitchell Boers.

“Als je dat vergelijkt met de Tweede Wereldoorlog, waar veel mensen van die gemeenschap zijn vermoord, sla je de plank volledig mis.”

Aangifte

“Persoonlijk raakt het mij ook. Ik ga dan ook, op persoonlijke titel, aangifte doen.” Als oud-geschiedenisdocent weet Boers hoe gevoelig het onderwerp ligt in het onderwijs en zegt dat dit soort tweets alleen maar bijdragen aan een onveilig klimaat. PvdA-fractievoorzitter Vincent ten Voorde sprak zich ook uit tegen de tweet en noemt de inhoud van de tweet een ‘smakeloze vergelijking’.

'Vergelijking, geen gelijkstelling'

In een reactie laat Geertshuis weten de LHBTI-gemeenschap niet gelijk te stellen aan Nazi-Duitsland, maar het vlagvertoon te vergelijken. “Laat ik vooropstellen dat ik niks tegen homo's of mensen met een andere geaardheid heb. Mijn tweet was een vergelijking van het vlagvertoon en is geen gelijkstelling aan die twee”, zegt Geertshuis.

“Mijn tweet was een vergelijking van het vlagvertoon en is geen gelijkstelling van die twee”

'Dwang en drang'

Het raadslid zegt zich zorgen te maken over de ‘dwang en drang van de woke-beweging': “Als je een ander geluid hebt, word je uit het publieke debat gehouden. Wie kritiek heeft wordt meteen gecanceld.” Het raadslid heeft de tweet inmiddels verwijderd: “Ik kreeg op een gegeven moment zoveel notificaties binnen van scheldpartijen en bedreigingen dat ik de tweet heb verwijderd”, zegt Geertshuis.

Opspraak

Geertshuis zit sinds twee jaar in de Hengelose gemeenteraad. Eerder werkte de Hengeloër bij de politie. Voor de gemeenteraadverkiezingen kwam Geertshuis in opspraak wegens opmerkingen op een online forum over dat de mensen die verantwoordelijk waren voor het coronabeleid op het hakblok gezet moesten worden. Geertshuis gaf aan dat het hier om beeldspraak ging en dat hij geweld afkeurt.

Brian Geerthuis Ernst Bergboer
Lees ook
Commotie rond uitspraken FvD-lijsttrekker (en agent) uit Hengelo: deel politiek sluit partij nu al uit
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.