Enschede

Wil je reclamefolders ontvangen? In Enschede is daar straks een Ja-Ja sticker voor nodig

Huishoudens in Enschede krijgen vanaf 1 januari 2022 niet meer automatisch de wekelijkse folders en de huis-aan-huis-krant in de brievenbus. Althans, als het aan de gemeenteraad ligt. Met de invoering van de Ja-Ja sticker moet de hoeveelheid papierafval worden teruggedrongen.

Ja ja sticker

Wie geen ongeadresseerde post wil ontvangen, moet daarvoor nu nog een Nee-Nee sticker op de brievenbus plakken. Maar volgens de gemeente is dat de omgekeerde weg. Inwoners kunnen tot en met 20 oktober een zienswijze indienen op de voorgenomen wijziging.

'Minder papierafval'

Het college stelt de wijziging voor op voorspraak van de gemeenteraad. In het najaar van 2019 stelden GroenLinks en ChristenUnie de invoering van de Ja-Ja sticker voor. Alleen VVD, PVV, Enschede Anders, DPE en Groep Versteeg (9 van de 39 zetels) stemden tegen. Dat betekent dat als eventuele zienswijzen niet tot nieuwe inzichten leiden, de regel vanaf 1 januari 2022 wordt doorgevoerd.

"Inwoners hoeven het niet langer aan te geven als ze géén reclame willen ontvangen, maar plakken een Ja-Ja sticker als ze wél folders willen ontvangen", aldus wethouder Jurgen van Houdt. "Ons gezamenlijke doel is de hoeveelheid papierafval te verminderen. Zo dragen we bij aan een duurzaam en klimaatneutraal Enschede.”

Gevolgen voor verenigingen

In de huidige situatie ziet de gemeente Enschede geen juridische bezwaren tegen invoering van het systeem. Behalve een Ja-Ja sticker is overigens ook het plaatsen van een Nee-Ja sticker mogelijk: dan worden er geen reclamefolders afgeleverd, maar wél de huis-aan-huisbladen.

Financiële gevolgen zijn er mogelijk wel. Vooral voor scholen en verenigingen die nu oud papier inzamelen, omdat het aantal kilo's papierafval waarschijnlijk flink gaat teruglopen. In 2022 ontvangen de scholen en verenigingen voor de gemiste inkomsten eenmalig een vergoeding.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.