Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wat doen die mysterieuze rode kruizen op de bovengrondse afvalcontainers in Hengelo?

IMG 9811 bovengrondse afval containers boerhaavelaan hengelo
Bovengrondse afvalcontainers aan de Boerhaavelaan in Hengelo met daarop twee rode kruizen.
Beeld: 1Twente

De oplettende Hengeloër die zijn pmd-afval en oud papier wegbrengt naar de bovengrondse verpakkingscontainers ziet dat er sinds enige tijd rode kruizen op de oranje en blauwe containers zijn gespoten. Je ziet ze op containers door de gehele stad, maar niet overal. Wat betekent het?

Na een belletje met de gemeente Hengelo is het mysterie al snel opgelost. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het niets te maken met het plan om vanaf medio september 66 bovengrondse oranje verpakkingscontainers en vijftig bovengrondse blauwe containers voor oud papier weg te halen uit de wijken. Dit besluit nam de gemeenteraad eind vorig jaar.

"Twente Milieu is wel bezig met de voorbereidingen. Er wordt gekeken welke containers hergebruikt kunnen worden en welke niet. Containers gemarkeerd met een rood kruis zijn niet herbruikbaar, worden gerecycled en weer verwerkt tot grondstof. Het markeren van de containers is puur een technische maatregel door Twente Milieu."

“Containers gemarkeerd met een kruis zijn niet herbruikbaar.”

Vervuild pmd

Het weghalen van de bovengrondse containers moet gaan leiden tot minder afgekeurd vervuild pmd en minder vervuiling door afvaldump, is de gedachte. De kwaliteit van ingezamelde pmd (plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons) in Twente laat al jaren te wensen over. Gemiddeld verdwijnt tweederde van al het plasticafval alsnog in de verbrandingsoven, in plaats dat het wordt gerecycled. Dat kosten gemeentes geld, want onbruikbaar pmd-afval levert geen geld op als grondstof en dat is weer nadelig voor de gesloten afvalbegroting.

Informeren inwoners

De gemeente Hengelo zegt dat de bovengrondse containers niet zomaar worden weggehaald komend najaar. Voor het zover is zal daarover nog uitgebreid gecommuniceerd worden naar de inwoners. Hoogbouwbewoners kunnen straks wekelijks op nieuwe inzamelplekken in de wijk hun verpakkingen kwijt in doorzichtige plastic zakken, is de bedoeling. Oud papier zal huis-aan-huis worden opgehaald. Laagbouwbewoners kunnen hun pmd blijven aanbieden door het in een container aan de weg te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.