Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs kunnen vanaf januari gratis oude meubels afleveren bij Wegtersweg

Milieupark hengelo GOOGLE
Beeld: Google Street View

Wie oude meubels, matrassen of autobanden wil wegbrengen naar het milieupark aan de Wegtersweg hoeft daar in 2024 niets voor te betalen. Met dat plan stemde de gemeenteraad woensdagavond in. Ieder huishouden mag in 2024 maximaal 1000 kilogram gratis afleveren. Niet alle partijen konden zich vinden in de motie, coalitiepartij CDA stemde tegen de motie.

Pilot

Het wegbrengen van het afval is één van de zogenaamde ‘service-verhogende’ maatregelen die naar voren komt in het eindrapport van de raadswerkgroep afval. Het gaat om een pilot van een jaar. Ook wordt er geëxperimenteerd met het ophalen van grof afval bij mensen thuis, waarvoor het stortquotum van 50 kilogram wordt gebruikt. Volgend jaar worden er maximaal 2400 van dit soort ritten gereden.

“De motie maakt het makkelijker om huisraad maar gewoon weg te mikken.”

Bijplaatsingen

Met de pilot willen de partijen voorkomen dat banken, bedden en matrassen illegaal bij ondergrondse containers worden gedumpt, de zogenaamde 'bijplaatsingen'. De pilot wordt gefinancierd uit de afvalbegroting.

20230826 Plasticcontainers afvalcontainers afval plastic thumb
Lees ook
Raadswerkgroep komt met advies: hoe nu verder met het Hengelose afval?

'Verkeerd signaal'

De motie werd woensdagavond ingediend door BurgerBelangen, PvdA, PVV en ChristenUnie. Er was ook kritiek op het plan, waaronder van coalitiepartij CDA. Fractievoorzitter Ron Wesseling vindt dat er zo een verkeerd signaal wordt afgegeven: “Als je straks meubels gratis wegbrengt naar de stortplaats, dan stimuleer je niet dat mensen deze bijvoorbeeld aanbieden bij de kringloopwinkel.” Ook vindt de CDA het onverantwoord om de ruim 237.500 euro hiervoor te gebruiken.

icon_main_info_white_glyph

Tuinmeubelen en takkenronde

De pilot met het gratis inleveren van plastic tuinmeubelen gaat door en ook wordt de takkenronde weer opnieuw uitgevoerd. Al deze maatregelen zijn voorlopig alleen van kracht in 2024.

‘Stoel van de ambtenaar’

Ook SP-fractievoorzitter Hugo Koetsveld is het hier mee eens: “De motie maakt het makkelijker om de huisraad maar gewoon weg te mikken.” Volgens Koetsveld is de raadswerkgroep niet de manier: “Met de raadswerkgroep afval is de raad op de stoel van de ambtenaar gaan zitten. Dat vinden wij de verkeerde keuze.”

Lees verder onder de afbeelding.


Afvaldump bijzetting fotograaf onbekend
Met de pilot willen de partijen dit soort bijplaatsingen voorkomen.
Beeld: Onbekend

Circulair ambachtscentrum

Dat oude meubels onterecht gedumpt worden, spreekt mede-indiener ChristenUnie-raadslid Susanne van den Beukel tegen: “Het bevordert juist de circulariteit en het hergebruik van materialen. We weten allemaal dat Twente Milieu bezig is met een circulair ambachtscentrum.” Bij dat centrum worden de spullen, volgens Van den Beukel, gesorteerd. “Mocht men Het Goed niet vinden, dan vindt Twente Milieu Het Goed. Daarnaast kunnen dingen gerestaureerd, gerepareerd en hersteld worden”, aldus Van den Beukel.

De motie werd uiteindelijk door een meerderheid aangenomen met 21 stemmen voor en 12 stemmen tegen. Onder de tegenstemmers zijn SP, CDA, GroenLinks, ProHengelo en Hengelose Burgers.

icon_main_info_white_glyph

Klasse B-hout

Het hout dat ingeleverd mag worden, is zogeheten 'Klasse B-hout'. Het gaat dan om hardboard, spaanplaat, vezelplaat, geperst hout, meubels, geverfd hout, deuren, kozijnen en niet-geïmpregneerd hout. Klasse C-hout is hout dat is geïmpregneerd, ook wel gewolmaniseerd hout genoemd. Dit verduurzamingsmiddel is schadelijk voor het milieu is en wordt op een andere wijze verwerkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.