Luister
Kijk
Zoek
Storkbibliotheek 1twente AW

1Twente doet Wob-verzoek om duidelijkheid te krijgen over verkoop storkbieb

Storkbieb 1twente
Eind mei werd bekend dat er in de voormalige bibliotheek acht appartementen worden gerealiseerd door de Eibergse projectontwikkelaar Van Wijnen.
Beeld: 1Twente

In een poging duidelijkheid te krijgen over de verkoop van de oude Storkbibliotheek aan projectontwikkelaar Van Wijnen heeft 1Twente een Wob-verzoek ingediend. De streekomroep wil met name weten wie er in de selectiecommissie zitting hebben en hoe zij zijn gekomen tot de vijf kandidaten die uiteindelijk konden meedingen om de hoofdprijs.

Petitie

Eind mei werd bekend dat er in de voormalige bibliotheek acht appartementen worden gerealiseerd door de Eibergse projectontwikkelaar Van Wijnen. Veel voorvechters van het Hengelo's cultureel erfgoed kwamen vervolgens in opstand; zij vinden dat de pand hiermee te grabbel wordt gegooid. Een door een drietal Hengeloërs gestartte petitie werd 2.573 keer ondertekend en een groot aantal gemeenteraadsfracties stelde raadsvragen.

icon_main_info_white_glyph

Wob-verzoek

Alle Nederlanders, maar ook niet-Nederlanders, mogen informatie opvragen over het handelen van de overheid. De vrager maakt daarbij gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Een Wob-verzoek kan worden ingediend bij de organisatie, waarvan men informatie wil ontvangen. In dit geval heeft 1Twente dus een verzoek ingediend bij Gemeente Hengelo.

Selectiecommissie

Omdat er, ook na de beantwoording van die raadsvragen en vragen van 1Twente aan de gemeente Hengelo, onduidelijkheid bleef bestaan over het gunningstraject, heeft 1Twente een Wob-verzoek ingediend. De omroep wil met name weten welke mensen zitting hebben in de selectiecommissie en vanuit welke hoedanigheid.

Kosten procedure

Daarnaast wil 1Twente weten hoe de selectiecommissie is gekomen tot de shortlist van vijf kandidaten, die uiteindelijk konden meedingen om de hoofdprijs. Ook wil 1Twente weten hoeveel deze procedure gekost heeft. En daarom is ook gevraagd naar taxatierapporten, verkoopovereenkomsten en overeenkomsten met de verkopende makelaar.

Voor medio september moet de gemeente Hengelo de gevraagde stukken ter inzage geven aan 1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).