Verkeer
Stuur appje
Zoek

Actievoerders oude Storkbieb Hengelo 'lenen boeken uit' aan arme gezinnen

Oude bieb vondelstraat boekenmarkt 2
De 'bibliothecarissen' konden tussen twee en vier zeker 35 mensen, jong en oud, blij maken met een of meer boeken.
Beeld: Facebook / Behoud Oude Bieb Hengelo voor iedereen

De actiegroep Behoud oude bieb Hengelo heeft woensdag 1 december een tweede ludieke actie gehouden. Van 14.00 tot 16.00 uur konden er gratis tweedehands kinderboeken opgehaald worden bij de oude Storkbibliotheek aan de Vondelstraat. Ruim 35 mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid. De organisatie mikte, met het oog op de komende feestdagen, met name op arme gezinnen.

Veel inbreng

Erik Gigengack van het actiecomité was enthousiast over de hoeveelheid ingebrachte boeken en over het aantal 'boekophalers': "We hadden een oproep gedaan via Facebook en elk van ons via zijn of haar eigen kennissenkring. Zodoende hadden we vooraf al een mooie selectie aan boeken, maar ook direct om twee uur gistermiddag kwamen er nog mensen boeken inbrengen."

Arme gezinnen

De 'bibliothecarissen' konden tussen twee en vier zeker 35 mensen, jong en oud, blij maken met een of meer boeken, vertelt Gigengack: "Een jongetje vroeg hoeveel hij er mee mocht nemen. Ik dacht: laat ik eens een mooi hoog aantal noemen en zei: tien! Waarop hij er doodleuk tien uitzocht, haha. Prima, toch? Op deze manier wisselden vele tientallen boeken van eigenaar."

De actie was met name bedoeld voor ouders en verzorgers die het niet breed hebben en op deze manier hun kinderen toch een sinterklaascadeau kunnen geven. Maar ook andere inwoners waren woensdag welkom om kinderboeken te brengen en te halen.

Still prikactie storkbieb 1
Lees ook
Actiegroep Behoud Oude Bieb Hengelo start met prikacties

Karakteristiek pand

“De achterliggende gedachte van de culturele prikacties is om de oude Storkbieb te behouden voor de Hengeloërs”, aldus Gigengack “Dit karakteristieke pand aan de rand van de binnenstad moet een sociale of culturele bestemming krijgen, daarom hebben onze acties altijd een culturele insteek.”

Coenraad Stork

Op zaterdag 20 november werd het gebouw verlicht met waxinelichtjes en trad kunstenaar Pier van Dijk op als Coenraad Stork, directeur van de gelijknamige machinefabriek, en als Gerrit Janssen, destijd burgemeester van Hengelo. Tientallen aanwezigen werden die namiddag meegenomen naar 1930, het jaar van de opening van de bibliotheek. Coenraad Stork vertelde nog maar eens dat het gebouw, de openbare leeszaal, een geschenk was aan de héle Hengelose bevolking. Vandaar dat een grote groep Hengeloërs nu zo ijvert voor behoud van het pand vóór de Hengeloërs.

““Als je in Hengelo wilt bouwen, zorg dan ook dat het aantrekkelijk wordt om er te gaan wonen en zorg voor culturele voorzieningen.”

Van Wijnen

De gemeente Hengelo verkocht het pand afgelopen zomer aan projectontwikkelaar Van Wijnen, die appartementen in het historische gebouw wil realiseren. De actiegroep ’Behoud de Storkbieb voor iedereen’ zegt zeker niet tegen het bouwen van appartementen in en rond de binnenstad van Hengelo te zijn, maar vindt de oude bieb daar niet geschikt voor. Gigengack: “Als je in Hengelo wilt bouwen, zorg dan ook dat het aantrekkelijk wordt om er te gaan wonen en zorg voor culturele voorzieningen. Daar kan de Storkbieb een geweldige rol in spelen.”

Kerstactie

Op zaterdag 18 december is een volgende prikactie gepland, laat Erik Gigengack weten: "Die zal in het teken van Kerstmis staan. We willen een pianist en een zangeres een optreden van maximaal een half uur laten verzorgen. Langer niet, omdat we rekening moeten houden met de mogelijke weersomstandigheden. Het gaat erom blijvend de aandacht te vestigen op de oude bieb, om op die manier de verbouwing tot appartementen te voorkomen."

Oude bieb vondelstraat boekenmarkt
De actiegroep Behoud oude bieb Hengelo heeft woensdag 1 december een tweede ludieke actie gehouden: mensen konden voor nop boeken uitzoeken.
Beeld: Facebook / Behoud Oude Bieb Hengelo voor iedereen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.