Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Petitie 'Behoud oude bieb Hengelo al ruim 3.100 keer ondertekend

IMG 7583 oude stork bieb donker kerst
De protestbeweging voor behoud van het monumentale pand in de Vondelstraat, krijgt steeds meer draagvlak. Een petitie is inmiddels meer dan 3100 keer ondertekend.
Beeld: 1Twente

De culturele publieksacties van de actiegroep Behoud oude bieb Hengelo werpen zijn vruchten af. De protestbeweging voor behoud van het monumentale pand in de Vondelstraat, krijgt steeds meer draagvlak. Dit blijkt onder meer uit het aantal inwoners dat inmiddels de petitie heeft ondertekend voor behoud van het pand. De afgelopen week steeg het aantal opgehaalde handtekeningen met meer dan vijfhonderd tot ruim 3100 steunbetuigingen.

Derde culturele prikactie: muziek bij de oude bieb

Op zaterdag 18 december om 15:45 uur werd er opnieuw een korte publieksactie gehouden bij de oude Storkbieb, ditmaal een muzikale. Omwonenden werden opgeroepen om samen te komen voor een kerst-sing-along. De totale prikactie duurde ongeveer een half uur.

Op zaterdag 20 november werd het gebouw tijdens een eerste prikactie verlicht met waxinelichtjes. Kunstenaar Pier van Dijk trad op als Coenraad Stork, directeur van de gelijknamige machinefabriek, en als Gerrit Janssen, destijds burgemeester van Hengelo. Tientallen aanwezigen werden die namiddag meegenomen naar 1930, het jaar van de opening van de bibliotheek. Coenraad Stork vertelde nog maar eens dat het gebouw, de openbare leeszaal, een geschenk was aan de héle Hengelose bevolking.

Op woensdag 1 december volgde een tweede ludieke actie en konden inwoners gratis tweedehands kinderboeken ophalen bij de oude Stork-bibliotheek. Ruim vijfendertig mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid. De organisatie mikte, met het oog op de komende feestdagen, met name op arme gezinnen.

“Het is onverteerbaar dat dit markante gebouw dat in 1930 door Stork aan de inwoners is gegeven aan het publieke domein onttrokken wordt.”

Pand met een publieke functie

De actiegroep wil met culturele prikacties op positieve wijze aandacht vragen voor de verkoop van de oude bieb aan de Vondelstraat aan projectontwikkelaar Van Wijnen. Het gehele pand ondergaat straks een gedaantewisseling, is het plan. Het monumentale interieur met de originele houten boekenkasten uit de jaren dertig worden straks gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Uit het dak verrijst straks een glazen kas, waarin de bewoners straks kunnen tuinieren en groente kunnen kweken.

"Een onbegrijpelijke beslissing, enerzijds omdat in dit deel van de stad in de komende jaren al honderden nieuwe appartementen en woningen beschikbaar komen. Maar meer nog is het onverteerbaar dat dit markante gebouw dat er in 1930 als geschenk van Stork aan de inwoners is gekomen, nu aan het publieke domein onttrokken wordt. Terwijl het pand zich bij uitstek leent voor culturele en of sociale functies," aldus de organisatie.

De actiegroep probeert het tij nog te keren door verschillende acties op touw te zetten. Ook worden juridische stappen onderzocht.

Externe link: Petitie behoud oude bieb Hengelo voor iedereen

Storkbieb 1twente
Lees ook
'Behoud waardevolle elementen oude bibliotheek Vondelstraat'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.