Enschede
Cultuur
Aankondiging

Dreigende infocalypse is het thema van GOGBOT 2021

Het is tijd om de werkelijkheid opnieuw te calibreren, anders dreigt totale maatschappelijke ineenstorting. Dat is de noodkreet bij het centrale thema voor kunst- en technologiefestival GOGBOT dit jaar.

Schermafbeelding 2021 08 27 om 15 17 16
GOGBOT 2021: Infocalypse Now © Gogbot

Fake news, deepfakes, onbetrouwbare overheidsinformatie, complottheorieën - wie informatie wil komt er in om, tegenwoordig. Hoe onderscheid je dan nog wat klopt en wat niet klopt? Welke bronnen zijn betrouwbaar en wie kletst er uit zijn nek? Het onderscheid is steeds moeilijker te maken. En dat maakt het steeds moeilijker om te weten wat belangrijk is en welke keus je zou moeten maken

Informatiediarree

Die onduidelijkheid is het begin van het einde. Want als niemand de weg meer weet, raken we collectief verdwaald en wordt het onmogelijk om de grote problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Dan overvalt de werkelijkheid van klimaatverandering, grondstoftekorten en migratiestromen ons vroeg of laat en is het te laat om het tij te keren. We glijden op een diarree aan informatie de afgrond in.

Er is hoop!

Maar - zo steken de organisatoren van GOGBOT ons een hart onder de riem - er is hoop! Als angst wordt omgezet in actie, is een herijking van de werkelijkheid mogelijk. Of misschien een herijking van de instrumenten waarmee we de werkelijkheid kunnen begrijpen.

Herijking

GOGBOT laat zien - uiteraard door middel van kunst en technologie - hoe we temidden van die alomtegenwoordige informatieverwarring toch tot een gedeelde kijk op de werkelijkheid kunnen komen. Dat belooft wat…

GOGBOT vindt plaats van 9 tot en met 12 september in heel Enschede. Kijk voor meer info op de website.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.