Enschede

Camera's rond stadserf Enschede registreren weer kentekens: overtreders gaan op de bon

De camera's in Enschede die worden gebruikt voor kentekenregistratie in het centrum van de stad, zijn weer aangezet. Eind vorig jaar gingen de camera's uit in afwachting van toestemming van het Openbaar Ministerie voor het gebruik ervan.

Stadserf Gemeente Enschede
De toegangen tot het stadserf van Enschede worden sinds medio 2019 bewaakt met kentekencamera's. © Gemeente Enschede

Die toestemming was nodig, omdat de gemeente Enschede andere verbodsborden wilde plaatsen. Daarover is lang tussen de gemeente, de politie en het OM gesteggeld. Nu er eindelijk goedkeuring is, kan het systeem weer aan worden gezet.

Leefbaarheid en aantrekkelijkheid

Door het gebrek aan camerahandhaving konden binnenstadondernemers in coronatijd meer en makkelijker hun bezorgdiensten aanbieden. Nu de camera’s weer aanstaan, kan de stad weer verder met het verbeteren van de leefbaarheid in en aantrekkelijkheid van het centrum, meldt de gemeente.

Auto’s kunnen alleen het centrum in- en uitrijden met een geldige ontheffing of tussen 7.00 en 11.00 uur 's ochtends. Het camera-handhavingssysteem registreert of het voertuig een geldige ontheffing heeft, of er in de juiste rijrichting gereden wordt en of er binnen de venstertijden ingereden wordt.

Brommer- en scooterverbod

Een bekeuring kost honderdvijftig euro en daar komen dan nog eens administratiekosten bij. In 2020 zijn er ongeveer 180 boetes uitgedeeld aan overtreders. Boa’s controleren daarnaast sinds september 2020 ook op het brommer- en scooterverbod in het centrum.

Hoewel de kentekencamera's het ook mogelijk maken om kentekenplaten van scooters en bromfietsen te scannen, wordt daar nu nog geen gebruik van gemaakt. Daarvoor zouden er eerst ook camera's geplaatst moeten worden bij kleinere ingangen van het stadserf, zoals naast Holland Casino of de Kalandergang.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.