Verkeer
Stuur appje
Zoek

Minder vrachtwagens op stadserf: Enschede verscherpt regels richting 'zero emissie' binnenstad

20230523 enschede waarschuwingsbord zone binnenstad controle
Beeld: 1Twente

Het stadserf van Enschede is vanaf 2025 slechts nog toegankelijk voor 'uitstootvrije' vrachtwagens en bestelbussen. Maar in aanloop naar de instelling van zo'n milieuzone in de binnenstad, stelt de gemeente al scherpere regels in voor leveranciers en bevoorrading. Vanaf 1 september (met een overgangsperiode naar 1 januari) worden er buiten de gezette tijden een stuk minder vrachtwagens en bestelbussen toegelaten op het stadserf.

Wie wil weten onder welke voorwaarden je met een motorvoertuig, scooter of bromfiets op het Enschedese stadserf mag, moet zich een weg banen door een woud van regels. Dat er veel onduidelijkheid over bestaat, blijkt wel uit het feit dat het overtreden van de toegangsregels tot het stadserf tot de meest uitgedeelde boetes in Enschede behoort.

Kort gezegd: iedere bestuurder van een motorvoertuig mag elke dag tussen 7.00 en 11.00 uur vrij het stadserf op. Buiten deze zogeheten venstertijden gelden uitzonderingen. En die uitzonderingen worden flink aangescherpt.

Levertijden aangescherpt

Binnenstadbewoners die moeten verhuizen hoeven zich geen zorgen te maken. Net als bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart en hulpdiensten. Voor hen verandert er niets vanaf 1 september. Deze en andere uitzonderingen voor de toegang tot het stadserf blijven van kracht.

20210415 1
Lees ook
Diesel- en benzineauto’s komen straks binnenstad niet meer in

De veranderingen zitten vooral in de regels voor leveranciers en bevoorrading van ondernemers in de binnenstad. De gemeente wil dat er buiten het tijdsvak 7 tot 11 uur minder (grote) vrachtwagens op het stadserf rijden. Er wordt vanaf volgende maand dus zuiniger omgesprongen met het toekennen van ontheffingen.

Minder vrachtwagens

Op dit moment kunnen leveranciers van versproducten of horecazaken een ontheffing voor de hele dag krijgen. Pakketdiensten en andere beroepsleveranciers zijn aangewezen op de tijdsvakken 11.00 tot 14.00 uur en 17.30 tot 20.00 uur.

Stadserf Gemeente Enschede
Lees ook
Hoe 11 camera's verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle boetes in Enschede

Vanaf vrijdag 1 september kunnen leveranciers met grote vrachtwagens tussen 11.00 en 14.00 uur een ontheffing krijgen, maar alleen als kan worden aangetoond dat bevoorrading in de ochtenduren onmogelijk is. Avondhorecazaken mogen hun versproducten nog altijd de hele dag laten bezorgen, maar slechts als daarbij gebruik wordt gemaakt van een personenauto of bestelbus.

Alleen uitstootvrije voertuigen

Ook groothandels die versproducten naleveren, kunnen dat de hele dag blijven doen. Zo'n ontheffing wordt echter alleen verstrekt als daarvoor een uitstootvrije personenauto of kleine bestelbus wordt gebruikt. Benzine- en dieselvoertuigen zijn voor deze naleveringen dus niet toegestaan.

Voor pakket- en bezorgdiensten is er vanaf 1 september nog één uitzondering op de ochtenduren mogelijk. Die kunnen tussen 17.30 en 20.00 uur een ontheffing krijgen, zolang er gebruik wordt gemaakt van uitstootvrije voertuigen.

'Aangenamer winkelen'

Alle leveranciers van binnenstadondernemers die niet in de uitzonderingsgroepen vallen, zijn dus aangewezen op de ochtenduren, tussen zeven en elf. Met de aangescherpte regels hoopt het college het aantal voertuigbewegingen op het stadserf te beperken, zodat het aangenamer winkelen wordt. Ook wil de gemeente de overgang naar uitstootvrije voertuigen stimuleren.

Wethouder Diepemaat op de bakfiets voor het inzamelen van afval
Lees ook
Afval Enschedese binnenstadbewoners opgehaald bij huis met bakfiets, ondergrondse containers verdwijnen

Vanaf 1 juli 2025 komt er in de Enschedese binnenstad een zero-emissiezone, waarbinnen alleen uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Dit komt voort uit afspraken uit het landelijke Klimaatakkoord. Met de inzameling van huisvuil is al een start gemaakt. Binnenstadbewoners kunnen hun afval naar de rand van het stadserf brengen of gebruik maken van een ophaaldienst met bakfietsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.