Hengelo

Burgemeester toetst aan de Kieswet: wie is de échte fractieleider van Pro Hengelo?

Onafhankelijk raadslid Herbert Capelle heeft de Hengelose gemeenteraad in totale onduidelijkheid gestort. Want wie mag nu de naam Pro Hengelo voeren? Is dat de huidige fractie onder Wiert Wiertsema of toch – zoals hij zelf claimt – eenmansfractie Capelle? De burgemeester laat het uitzoeken.

Capelle, die in november uit de fractie van Pro Hengelo was gezet - voltooide donderdag om middernacht een coup binnen zijn oude partij. Met het uitgaan van een persbericht claimt hij niet alleen het enige bestuurslid te zijn van Pro Hengelo, maar ook nog de fractievoorzitter. De huidige fractie van vijf raadsleden zou als ‘groep Wiertsema’ verder moeten.

'Frauduleus handelen’

“Flauwekul”, zegt Wiert Wiertsema donderdagmiddag bij 1Twente Vandaag. Niet Capelle, maar hijzelf voert nog altijd de raadsfractie van Pro Hengelo aan. Hij beschuldigt zijn oude fractiegenoot van ‘frauduleus handelen’ door onrechtmatig en op eigen houtje twee bestuursleden uit het register van de Kamer van Koophandel te schrijven.

Dat hij daartoe in staat was, ondanks dat hij al maanden als onafhankelijk raadslid actief is, komt door een fout binnen Pro Hengelo nadat Capelle in november uit het bestuur en de fractie werd gezet. “We hebben hem toen uitgeschreven als penningmeester, maar zijn vergeten om hem ook als bestuurslid uit te schrijven”, aldus Wiertsema. In feite leidde Capelle dus een sluimerend bestaan als Pro Hengelo-bestuurslid.

Is Capelle's claim legitiem?

De fractie van Pro Hengelo laat het er niet bij zitten. Er is een advocaat in de arm genomen om het uitschrijven van de bestuursleden door Capelle aan te vechten. Tot die tijd verandert er voor Wiertsema niets: hij is de fractieleider van Pro Hengelo. Ook heeft hij gesproken met burgemeester Sander Schelberg, de voorzitter van de gemeenteraad.

Schelberg laat desgevraagd weten dat hij het ‘verzoek’ van Herbert Capelle als nieuwe vertegenwoordiger van Pro Hengelo heeft ontvangen. “Ik laat dit verzoek als voorzitter van de gemeenteraad toetsen aan de kieswet en eigen reglement van orde. Dat is nu ook de verantwoordelijkheid van de voorzitter van de raad.” Over de inhoud doet hij geen uitspraak. “De gang van zaken binnen de partij is aan de partij.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.