Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Marieke de Boer hielp al honderden kinderen hun verdriet weg te tekenen

De Hengelose tekentherapeut Marieke de Boer presenteerde 7 jaar geleden de eerste druk van een 'herinneringsdoeboek'. Daarmee leren kinderen hun verdriet te verwerken door te tekenen. Onlangs verscheen de vierde druk.

'Fijn gevoel'

Vierhonderd exemplaren zijn er in Nederland in gebruik of gaan binnenkort hun weg naar een kind of tiener vinden. “Of dat goed nieuws? Hmm, da’s een goeie vraag. De aanleiding dat een kind zo’n boek krijgt is natuurlijk nooit leuk, maar dat ik er al honderden kinderen mee heb kunnen helpen, geeft me wel een fijn gevoel”, vertelt Marieke de Boer bij 1Twente Vandaag.

Het succes ervan meet ze af aan het aantal verkochte exemplaren, maar vooral aan de reacties die ze krijgt van gebruikers: “Ik krijg soms terug van ouders of grootouders dat het kind het boekje zich helemaal eigen heeft gemaakt. Ze tekenen en schrijven erin, knippen eruit en plakken erin, voegen bijvoorbeeld de rouwkaart van opa of oma toe. Ze bouwen echt een relatie op met het boek en ze grijpen er nog vaak op terug.”

“Volwassenen hebben vaak al van alles meegemaakt in hun leven en hebben een referentiekader, vanwaaruit ze kunnen reageren. Voor kinderen is het verlies van een grootouder of een gezinslid vaak iets nieuws.”

Iets nieuws

De Boer, die tekenpraktijk Vlinder je mee runt in Oldenzaal, volgde ooit de 4-jarige hbo-opleiding Genezend Tekenen en specialiseerde zich daarbij in kinderen. “Die rouwen heel anders dan volwassenen dat doen. Volwassenen hebben vaak al van alles meegemaakt in hun leven en hebben een referentiekader, vanwaaruit ze kunnen reageren. Voor kinderen is het verlies van een grootouder of een gezinslid vaak iets nieuws. Hoe ze daarmee om gaan, dat kijken ze deels af bij hun ouders, maar ze geven er ook zelf invulling aan. Kinderen doen dat vooral door zich creatief te uiten. Door te tekenen of te knutselen. Daar help ik ze bij.”

Scheiding of verhuizing

Het boek is uitsluitend voor kinderen die iemand zijn verloren aan de dood, maar in haar praktijk helpt ze ook kinderen die ‘iets’ verloren zijn. Het huwelijk van hun ouders, vriendjes na een verhuizing, noem maar op. “De verschillen zijn groot, maar er is één grote gemene deler: verdriet. Als je hart vol tranen zit, hoe komt er dan weer ruimte voor plezier? Door samen creatief bezig te zijn, werk ik daar aan met de kinderen.”

Mensen die meer willen weten over rouwverwerking voor kinderen kunnen Marieke de Boer bereiken via de site vlinderjemee.nl. Daar is ook het boek te bestellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.