Hengelo
Televisie
Video

Weggeefwinkel nu echt dicht: ‘Het ergste is dat we geen mensen meer kunnen helpen’

Voor de Hengelose Weggeefwinkel viel afgelopen zaterdag het doek. De vrijwilligers moeten het pand aan de Schumannstraat verlaten. Al een jaar zijn ze naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen, maar dat is nog altijd niet gevonden. Eigenaar Carin Nijhuis is ten einde raad: "Ik hoop niet dat mensen nu genoodzaakt zijn om te stelen."

Lege schappen

De schappen in de winkel zijn leeg, op wat speelgoed en kleding na. Eigenaar Carin Nijhuis loopt er voor het laatst tussendoor. "Ik kan eigenlijk niet geloven dat het onze laatste dag is. Onlangs vierden we nog ons vijfjarig jubileum, maar nu is er geen reden voor een feest." Na vijf jaar in het oude winkelpand aan de Schumannstraat te hebben gezeten, moeten zij en de overige vrijwilligers nu op zoek naar een nieuw onderkomen. "Dat we nu geen mensen meer kunnen helpen vind ik het ergste", zegt Nijhuis.

Gratis afhalen

Bij de weggeefwinkel worden tweedehands spullen gratis en voor niks weggegeven aan mensen die het hard nodig hebben. Mensen met een kleine beurs en vluchtelingen kunnen hier kleding, schoenen en andere spullen gratis afhalen. Dat de winkel nu dicht moet, baart Nijhuis zorgen: "Veel gezinnen moeten rondkomen van veertig tot vijftig euro per week. Die hebben geen geld voor schoenen en kleding. Ik heb tegen wethouder Bas van Wakeren gezegd 'dat ik niet hoop dat wanneer wij dichtgaan er in Hengelo ineens meer gestolen gaat worden'. Die kans is namelijk zeker aanwezig."

'Woonkamer van de buurt'

Ook voor vrijwilliger Riek Olde Reimer is het een bewogen dag: "Ik vind het zo jammer. Carin en Hans hebben er de laatste tijd alles aan gedaan om een nieuwe ruimte te vinden." Ook fungeerde de winkel als een soort woonkamer van de buurt. "Ik kom wel in een gat te vallen, denk ik", zegt Olde Reimer. "Het is ook het ritme: je gaat twee middagen in de week naar de winkel en op maandag maak je schoon. Dat valt nu weg."

Opslag bij Welbions

De stellingen en overgebleven spullen worden opgeslagen in een opslagruimte van woningcorporatie Welbions. Als er een vervangende ruimte wordt gevonden, zal de Weggeefwinkel een doorstart maken. Maar voorlopig is daar nog geen zicht op. Nijhuis: "We hopen natuurlijk dat we snel wat anders vinden."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.