Enschede

Onrust in ‘lieve-downie-huis’ in Enschede opgelost

De Twentse Zorgcentra gaat voortaan families meer betrekken bij de plaatsing van een nieuwe bewoner in één van hun woongroepen. Er wordt ook een externe functionaris benoemd, die moet zorgen voor een snellere afhandeling van klachten.

418641 912042
Eerder werd al bekend dat De Twentse Zorgcentra â waar de Losserhof en ât Bouwhuis onderdeel van zijn â een adviesbureau inschakelt om voor het complex aan de Pluvierstraat een bewonersprofiel te maken. Ook voor de overigen woningen worden op termijn bewonersprofielen gemaakt. Al deze maatregelen moeten voorkomen dat bij een plaatsing of verhuizing van een cliënt problemen op woongroepen ontstaan.

Onrust en angst
Dat gebeurde aan de Pluvierstraat, waar van oorsprong vooral cliënten met het syndroom van Down wonen. De verhuizing van een andere verstandelijk gehandicapte naar dit complex zorgde volgens meerdere families voor onrust en angst bij de oude bewoners. Met name Han en Marijke Beimer, wiens dochter al vele jaren aan de Pluvierstraat woont, wilden dat de plaatsing werd teruggedraaid. Dat is hoog opgelopen, omdat zij zich al een jaar lang niet serieus genomen voelden. âWe willen de rust in het lieve-Downie-huis terugâ, zeiden ze onlangs in deze krant. Han Beimer zegt nu tevreden te zijn met de maatregelen. De nieuwe bewoner krijgt naar verluidt elders woonruimte. Leontine Verhoeven van de raad van bestuur, wil dit echter niet bevestigen in verband met de privacywetgeving.

Verhoeven zegt in een toelichting dat âde instelling en de familie elkaar zijn kwijtgeraakt in het overlegâ en erkent dat dit beter had gemoeten. Zo kreeg de familie Beimer - door nog onduidelijke reden â geen reactie op een online ingediende klacht. De externe klachtenfunctionaris moet dit voortaan voorkomen. De aanstelling van deze functionaris was overigens al gepland, en staat los van de Pluvierstraat, zegt Verhoeven. âMaar die had in deze zaak wellicht wel escalatie kunnen voorkomen.â

Informeren
Ook met een beter overleg met familievertegenwoordigers over een nieuwe plaatsing hoopt Verhoeven toekomstige problemen voor te zijn. Eerder gaf ze aan dat inspraak niet tot de mogelijkheden behoort. Dat komt er ook nu niet. âEen plaatsing is onze verantwoordelijkheid en expertiseâ, zei ze eerder. Nu zegt ze in een toelichting: âWe kunnen mensen vooraf wel beter informeren als er een nieuwe bewoner komt, en wat dat kan betekenen voor de groep.â Volgens de bestuurder zal een nieuwe bewoner in een groep hoe dan ook altijd wel even zorgen voor een andere sfeer. âMensen moeten aan elkaar wennen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman