Enschede
Cultuur

Kunstspeurtocht door Enschede: ‘Allée Rentrée’ ziet er dit jaar anders uit

Verspreid over bijna zeventig locaties door heel Enschede houdt het team achter kunstevenement ‘Allée Rentrée’ van 19 augustus tot en met 20 september een ‘Tour Allée Rentrée.’ De kunstwerken zijn onder andere in ramen, tuinen balkons en ateliers te zien. De officiële opening is op 21 augustus bij het voormalige Tubantiapand aan de Getfertsingel.

DSCF2872
De tuin van Studio Complex aan de Getfertsingel © Henk ten Harkel

Speurtocht

Deze editie van ‘Allée Rentrée’ is anders dan de afgelopen jaren. In ramen, tuinen, balkons en ateliers maar ook op vaste, grotere locaties zijn de creatieve uitingen van de deelnemers vinden. Met behulp van een digitale kaart kan iedereen zijn eigen route uitstippelen en langsgaan bij de verschillende kunstwerken.

Anika Franke, een van de initiatiefnemers van het festival zegt: “Wij geven niet aan waar het begint en eindigt. Het is een soort individuele speurtocht door Enschede.”

DSCF2874
Studio Complex © Henk ten Harkel

Kick-off

De tour begint officieel op 19 augustus maar het kick-off weekend is op 21 augustus. Er zijn ook al veel voorbereidingen getroffen. Er zijn bijvoorbeeld al vlaggetjes met het logo van Allée Rentrée gemaakt, die op de verschillende locaties zijn uitgedeeld.

Daarnaast zijn er op een aantal plekken in Enschede ook open dagen zoals bij Tkkrlab, de Kunsthaven, het Tankstation en Studio Complex. In en rond Studio Complex (het voormalige Tubantiapand) aan de Getfertsingel is er bijvoorbeeld op 21 augustus een open dag met een rolstoelrace, een bar met versnaperingen en allerlei kunstobjecten.

DSCF2875
Een kijkje in de tuin van Studio Complex © Henk ten Harkel

Kleinschalig door corona

De organisatoren benadrukken dat het kick-off weekend een open dag is en geen groot festival, zodat de coronaregels kunnen worden gewaarborgd. Dat is ook de gedachte achter het verspreiden van het ‘festival’ over verschillende plekken.

“We kunnen en mogen dit jaar niet zo veel bezoekers ontvangen. Door Allée Rentrée over Enschede te verspreiden, voorkomen we dat er te veel mensen tegelijkertijd op één locatie komen”, zegt Franke. Alhoewel er in heel Enschede locaties zijn, is het creatieve centrum in de wijk Roombeek. Daar zullen de meeste kunstwerken te zien zijn.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.